nlc.hu
Egészség

5 étel éjszakai éhség ellen

Éjszakai éhség: ez az 5 étel segít majd az alvásban

Éjjel jobb egyáltalán nem enni, de ha mégis feltör az ellenállhatatlan nassolási vágy, akkor nem mindegy, mit eszünk, nemcsak a kilók, hanem az egészségünk szempontjából sem.

Gyakori jelenség, hogy már az ágyban heverészve jut eszünkbe, hogy valamit csak enni kéne, mert mardossa az éhség a gyomrunkat. Ilyenkor azért nem annyira jó ötlet elővenni a zsíros kenyeret vagy a tábla csokikat, legalábbis Sara Leandro dietetikus szerint inkább a következő öt ételt együk, ha már muszáj valamit enni a késői órán.

1. Pulyka, csirke

Aki nem vegetáriánus, annak könnyebb a helyzete az éjszakai nassolással, hiszen a felvágottak, főtt és sült húsok ilyenkor a legjobb barátaink. Lehetőleg sovány, fehér húsokat válasszunk, nem éjjel van itt az ideje a disznó- és marhahúsnak, vagy a kolbászoknak és szalonnáknak. A szakember szerint a pulyka a legjobb választás egyébként éjszakai éhség ellen, mert olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítik a könnyebb elalvást is amellett, hogy elveszik az étvágyat.

2. Hal

Ha a pulyka és csirke nem annyira a kedvencünk, inkább szívesebben eszünk halat, akkor éjszakára készítsük ki magunknak az olyan halféléket, mint a makréla, lazac vagy tonhal. Ezekben a halakban olyan anyagok vannak, melyek támogatják az egészségünket, az agyműködést és Omega-3 tartalmuknak köszönhetően még a szerotonintermelést is serkentik, így segítik az alvást éjszaka. A halak nem fognak éjjel ébren tartani, nem terhelik meg az emésztőrendszert sem, szóval mehet az éjszakai halevés nyugodtan.

nyitott hűtő előtt ülő nő

Mit ehetünk éjjel? (Kép: Getty Images)

3. Zabkása

Bár a zabkását reggelire tartogatjuk, valójában nagyon jó éjjeli étel, ugyanis a zab sok melatonint tartalmaz, ami az alvás egyik nagy támogatója. Ha lefekvés előtt eszünk egy tál zabkását, azzal a szénhidrátéhséget is elűzzük és még könnyebben is fogunk elaludni tőle.

A csodálatos zab

A zabban a B-vitamin szinte minden változata megtalálható, ezenfelül tartalmaz még K- és E-vitamint, cinket, szelént, rezet, vasat, mangánt, és magnéziumot is. Gazdag kalciumban, ami erősíti a csontokat és a fogakat, csökkenti a csontritkulás kockázatát. A pantoténsavaknak és a B1– és B6-vitaminoknak köszönhetően regenerálja az idegrendszert, kedvező hatással van a pszichére, segít leküzdeni a fáradtságot. 

4. Sajt és keksz

Válasszunk lehetőleg zsírszegény sajtot és teljes kiőrlésű, cukormentes kekszet, hogy ne hízókúrát tartsunk az éjszaka közepén. Az éjjeli éhezésnek általában a vércukorszint-ingadozáshoz van köze, amit a sajt és a teljes kiőrlésű keksz remekül ki tud egyensúlyozni. Ehhez még az is társul, hogy a sajtban lévő anyagok támogatják a melatonintermelést a szervezetben, úgyhogy az alvást is segíti egy kis éjszakai sajtnasi.

5. Tojás

A tojás fehérjében gazdag, ám kalóriában szegény éjszakai nassolnivaló, ha ránk tör váratlanul az éhség. Könnyen megfőzhető, gyorsan kész van, és jól kombinálható más ételekkel, akár a fent említett sajt és keksz mellé is bátran ehető. A tojásban található triptofán nevű aminosav ráadásul természetes támaszként szolgál a minőségi alvás biztosításában.

Ha legközelebb késő esti étkezés után sóvárgunk, úgy válasszunk tehát ételt, amivel elkerülhetjük a súlygyarapodást, szívbetegségeket, emésztési problémákat. Nem baj, ha utóvacsorázunk, csak körültekintően kell meghozni a döntést, hogy mit veszünk elő a hűtőből éjnek-évadján, hogy tényleg a hasznunkra váljon a késő esti nassolás.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top