nlc.hu
Egészség

Hangszálműtéttel hangmagasság megváltoztatása

Hangszálműtéten esett át, végre 35 éves férfihangja lett a kamaszhangú páciensnek

Napról napra egyre többen veszik tudomásul, hogy valóban lehetséges a hangmagasság megváltoztatása hangszálműtéttel.

Bár sokan vigyáznak a hangukra, mint például Király Linda is a Covid után, valaki korántsem elégedett saját hangjával, hangszínével. Egy sebész a hangsebészet szűkszavú világában bemutatta, hogyan vált egy férfi „13 évesnek tűnő fiúból 35 évessé” néhány perc alatt. Dr. Kursat Yelken egy törökországi székhelyű fül-, orr- és torokbetegségekkel, valamint fej- és nyaksebészettel foglalkozó professzor, aki a Harvard Medical School-ban tanult. 15 éven keresztül az emberek hangszálain végzett műtétek elvégzésére specializálódott, lehetővé téve számukra, hogy megválasszák a kívánt hangmagasságot és hangszínt – legyen az mélyebb vagy magasabb.

Egyik 35 éves páciensének például 13 éves fiúhangja volt a műtét előtt. Az eljárás után a férfi sokkal mélyebb hangon azt mondta: “Elégedett vagyok az eddigi eredményekkel, kíváncsian várom, hogyan rendeződik.”

Egy másik videóban egy nőt láthatunk műtét előtt és után, aki úgy döntött, hogy magasabb, nőiesebb hangot szeretne. Amikor megkérdezik tőle, hogy elégedett-e az eredménnyel, mosolyog, és így válaszol: „Igen, nagyon hálás vagyok.”

Kursat elmondta, hogy az eljárás iránti igény – amely mindössze 45 percet vesz igénybe – továbbra is növekszik, és jelenleg körülbelül 100-150 beteget lát el évente. Arról, hogy miért nő a népszerűsége a beavatkozásnak, az orvos azt mondta a Jam Pressnek: „A hang az ember személyes imázsának elválaszthatatlan része, és ha kényelmetlenül érzi magát a hangja miatt, az befolyásolhatja az ember szakmai vagy magánéletét, valamint az önbizalmát. Például lehet, hogy a vezető pozícióban dolgozóknak tekintélyesebbnek kell lenniük, ezért lehet, hogy mélyebb vagy férfiasabb hangot akarnak hallani. Bár a férfiakat jobban érdekli ez az eljárás, ez nem korlátozódik rájuk. Egyes nőbetegek panaszkodnak, hogy magas vagy gyerekes hangjuk van, és ezen szeretnének változtatni.

Kursat kifejtette, hogy sok páciense  transznemű, hozzátéve: „Ez az eljárás hatalmas segítség azoknak a transznemű embereknek, akik azt szeretnék, hogy hangjuk megegyezzen a nemükkel.”

Ami magát a műtétet illeti, a hangmélyítés helyi érzéstelenítésben történik, és a hangszálak ellazításával és a nyak alsó részének bemetszésével kezdődik. Minél jobban ellazul a porc, annál alacsonyabb lesz a hang magassága – magyarázta Kursat.

A műtét során a páciensek kiválaszthatják a kívánt hangmagasságot és hangszínt is. A gyógyulás gyors, a betegek azonnal beszélhetnek, bár elsőre kissé rekedtes a hangjuk. A nyakon végzett bemetszések körülbelül egy hét alatt gyógyulnak be, és nyolc hónapon belül várható a teljes gyógyulás.

Azt egyébként tudtad, hogy rossz szokásoktól is romolhat a hang?

műtét

Fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top