nlc.hu
Egészség

Hiánycikk az epipen

Hiánycikk lett az életmentő EpiPen Fehérváron, aggódnak a szülők

A szülők június végétől tudják újra beszerezni az az anafilaxiás sokk esetén életmentő Epipent.

Akkora volt a kereslet a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló EpiPen-injekcióra, hogy hiánycikké vált Fehérváron. Mint kiderült, a gyermekeknek való változathoz képtelenség hozzájutni a város gyógyszertáraiban – írja az Index.

Schneider Attila, a Fejér Megyei Gyógyszerészeti Kamara vezetője megerősítette, hogy az EpiPen Junior valóban nem elérhető jelenleg a nagykereskedésekben, az ígéretek szerint az aggódó szülők június végétől tudják újra beszerezni a keresett terméket. A felnőtteknek való változat azonban jelenleg is kapható, megrendelés esetén már másnap is átveheti a páciens, nyugtatott meg mindenkit Schneider Attila.

Ahogy azt az nlc elsőként megírta, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületet a MAKIT (Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság) szakmai szervezetével és az AllerGéniusz Egyesülettel együttműködésben elérte, hogy az adrenalin-autoinjektorok TB-támogatottak legyenek. Eddig egy darab autoinjektor eddig 25-30 ezer forintba került, és mivel kettőt kell az embernek magánál hordania, a gyógyszer szavatossága pedig évente lejár, támogatás híján 50 ezres forint kiadást jelentett az érintett szülőknek.

Csakhogy a gyakorlatban még sincs ingyen az EpiPen: hiába írja elő kormányrendelet, továbbra sem kaphatják meg ingyen az adrenalinos injekciós tollat azok, akiknek erre szükségük lenne – legalábbis egyelőre. Ezért valószínűleg inkább a nemrég bekövetkezett tragédiát követően nőtt meg jelentősen a kereslet az életmentő injekció iránt. Januárban ugyanis súlyos ételallergia, mogyoróérzékenység okozta reakciók következtében vesztette életét egy 7 éves kisfiú Újpesten.

Epipen adrenalin-injekciók

Epinephrine auto injectable pens with holder and box. (Photo by SHERRY YATES YOUNG/SCIENCE PHOTO / SYO / Science Photo Library via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top