nlc.hu
Életmód

Még sincs ingyen az adrenalin-autoinjektor

A gyakorlatban még sincs ingyen a TB-támogatott életmentő epipen

Hiába írja elő kormányrendelet, továbbra sem kaphatják meg ingyen az adrenalinos injekciós tollat, ismertebb nevén Epipent azok, akiknek erre szükségük lenne.

Ahogy az nlc elsőként megírta, az anafilaxiás allergiások számára TB-támogatott lett az életmentő adrenalin-autoinjektor. Egy darab autoinjektor eddig 25-30 ezer forintba került, és mivel kettőt kell az embernek magánál hordania, a gyógyszer szavatossága pedig évente lejár, támogatás híján 50 ezres forint kiadást jelentett az érintett szülőknek. Ez változott meg múlt hónapban, amikor az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület a MAKIT (Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság) szakmai szervezetével és az AllerGéniusz Egyesülettel együttműködésben elérte, hogy az adrenalin-autoinjektorok TB-támogatottak legyenek. Az RTL Híradó riportjából azonban most az derül ki, a gyakorlatban ez még sincs így.

Az Egyesület szerint azonban a NEAK még mindig nem adták ki azt az engedélyt, amit a TB-támogatásért szükséges. Ráadásul a nyár kockázatosabb időszak az allergiások számára.

A Híradó kérdésére a NEAK azt válaszolta, folyamatosan tárgyalnak a gyártóval azért, hogy a gyógyszer mihamarabb felkerüljön a TB-támogatott gyógyszerek listájára.

Az epipennek és a Turóczi Ildikónak, a Pozsonyi tagóvoda óvónőjének köszönhetően májusban, közvetlenül a cikkünk megjelenése után sikerült megakadályozni, hogy megismétlődjön a januári tragédia, amikor Újpesten egy hétéves kisfiú, feltehetően mogyoróallergia miatt életét veszítette a kerületben. Az egyik kisfiú allergiás tüneteket produkál és beadta neki az adrenalininjekciót. A kiérkező egészségügyi szakemberek megerősítették, ha a kisfiú nem kapta volna meg a gyógyszert, meghalt volna.

epipen a kisgyerek kezében

Továbbra sem kaphatják meg ingyen az adrenalinos injekciós tollat, ismertebb nevén Epipent azok, akiknek erre szükségük lenne. Fotó: RTL Híradó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top