nlc.hu
Életmód

Különbség az adrenalin és a noradrenalin között

Mi a különbség az adrenalin és a noradrenalin között?

Az epinefrin és norepinefrin (adrenalin és noradrenalin) között különbség van. Ismernünk kell ezek hatásait, hogy vészhelyzetben tudjuk, mit kell tennünk!

Az adrenalin és a noradrenalin a szervezetben természetesen termelődő vegyi anyagok, amelyek segítenek bekapcsolni a stresszre adott „harc vagy menekülés” választ. Hormonként és neurotranszmitterként is működnek. Ha túl kevés vagy túl sok van belőlük, az különböző hatással lehet az egészségre.

Ábra, ahogy rózsaszín injekcióstű után nyúl egy nő.

Fotó: Getty Images

Mind az adrenalin (epinefrin), mind a noradrenalin (norepinefrin) vészhelyzetekben, például bizonyos típusú sokk esetén vagy kritikusan alacsony vérnyomás esetén alkalmazott gyógyszerek formájában is rendelkezésre áll. Mindkettő az alfa- és béta-receptorokon hat. Azonban kissé eltérő funkciójuk és felhasználásuk van a szervezetben.

Ez a cikk a noradrenalin és az adrenalin közötti hasonlóságokat és különbségeket tárgyalja, beleértve funkcióikat, orvosi felhasználásukat és az általános egészségre gyakorolt hatásukat.

Noradrenalin vs. adrenalin: hogyan működnek?

Hormonként a noradrenalin és az adrenalin a véráramban utazik, hogy elérje és bekapcsolja a „harc vagy menekülés” válasz (a szervezet által a stresszre vagy félelemre adott válaszként bekövetkező fiziológiai változások) szabályozásáért felelős jeleket.

Neurotranszmitterekként kémiai hírvivők, amelyek jeleket küldenek az idegsejtek között a vegetatív idegrendszer aktiválása érdekében. A vegetatív idegrendszer felelős a test bizonyos rendszereinek, például a szívritmusnak, a légzésnek és az emésztésnek a szabályozásáért.

Adrenalin (epinefrin)

Bár mind a noradrenalin, mind az adrenalin képes aktiválni az alfa- és béta-receptorokat, az adrenalin erősebb hatással van a béta-receptorokra. A béta-receptorok a szívben, a tüdőben és a vázizomzatban találhatók.

Az adrenalin segít a szervezetnek stresszhelyzetekre reagálni azáltal, hogy megváltoztatja a létfontosságú szervek működését, hogy életben maradjunk. Amikor az agy veszélyt érez, a vegetatív idegrendszer utasítja a mellékvesét, hogy adrenalint szabadítson fel a véráramba. Az adrenalin felszabadulása megnövekedett szívverést, gyors légzést, emelkedett vércukorszintet és fokozott fizikai erőt okoz. 

Noradrenalin (norepinefrin)

Ezzel szemben a noradrenalin dominánsabb hatást fejt ki az elsősorban csak az artériákban található alfa-receptorokra. Bár a noradrenalin kis mennyiségben mindig jelen van a vérünkben, stresszhelyzetekben a mellékvesekéreg nagyobb mennyiséget szabadít fel belőle.

A noradrenalin folyamatos, egyenletes felszabadulása segít fenntartani a vérnyomást. Stresszhelyzetben azonban a mellékvesekéreg nagyobb mennyiséget bocsát ki, ami tovább emeli a vérnyomást.

A noradrenalin stimulálja az artériákban lévő alfa-receptorokat. Amikor az alfa-receptorok aktiválódnak, az artériák összeszűkülnek, vagyis összenyomják az ereket, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet.

Milyen orvosi felhasználási módjai vannak a noradrenalin és az adrenalin alkalmazásának?

Bár a noradrenalin és az adrenalin természetes módon termelődik a szervezetben, ez a két vegyi anyag vészhelyzetekben szükség esetén gyógyszerként is működhet.

A noradrenalin első vonalbeli kezelés, amely súlyosan alacsony vérnyomás vagy sokk esetén növelheti a vérnyomást. Ez azért van, mert domináns hatása az artériákban lévő alfa-receptorok aktiválására irányul, ami segít helyreállítani a véráramlást és a vérnyomást.

A noradrenalin gyakori alkalmazásai közé tartoznak:

  • Kardiogén sokk: amikor a szív nem képes vért pumpálni az egész testben.
  • Szeptikus sokk: amikor a vérnyomás fertőzés miatt rendkívül alacsony szintre esik le.
  • Szívmegállás után: amikor a szív leáll.
  • Hepatorenális szindróma: májbetegség, amely veseelégtelenséghez vezethet, és ezen állapotok kombinációja okozhat vérnyomásesést.

Az adrenalin a vérnyomás növelésével és a légutak megnyitásával segít helyreállítani az oxigén- és véráramlást.

A noradrenalinhoz képest az adrenalin kis dózisban nagyobb hatással van a béta-receptorok aktiválására. A béta-receptorok aktiválása megnyitja a légutakat, növeli a szívfrekvenciát és kitágítja az ereket.

Az adrenalin életmentő gyógyszer, amelyet a következő kritikus helyzetekben alkalmaznak:

  • allergiás reakciót követő anafilaxiás sokk (az anafilaxia kockázatának fokozottan kitett emberek általában hordanak maguknál EpiPent arra az esetre, ha súlyos reakció lépne fel);
  • szívmegállás;
  • súlyos asztmás roham;
  • kritikusan alacsony vérnyomás vagy sokk.
Lány kibontott egy Epipent.

Fontos tudnunk, hogyan kell használnunk egy epinefrines injekciót

Mi történik, ha túl kevés noradrenalin vagy adrenalin van a szervezetben?

Bizonyos tényezők csökkenthetik a noradrenalin és az adrenalin szintjét. A noradrenalin vagy adrenalin alacsony szintje hatással lehet a fizikai és mentális állapotára.

Alacsony noradrenalinszint

Az alacsony noradrenalinszint okozhat:

  • energiahiányt
  • koncentrációs problémákat
  • depressziót

Egy ritka genetikai betegség, amely megakadályozza a noradrenalin termelését, az úgynevezett dopamin béta-hidroxiláz hiány. Ez a betegség alacsony noradrenalinszintet okoz, mivel megakadályozza a dopamin noradrenalinná történő átalakulását. A betegség gyakori tünetei a következők:

  • vérnyomáscsökkenés felálláskor (ortosztatikus hipotenzió)
  • ájulás
  • mindkét felső szemhéj lecsüngése (ptosis)
  • nehézségek a testhőmérséklet fenntartásában
  • orrdugulás
  • alvási nehézségek
  • alacsony vércukorszint.

A noradrenalin az agyban segíthet a fókuszálásban. Ezért a noradrenalin hiánya a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) kialakulásához vezethet.

Alacsony adrenalinszint

Az, hogy túl kevés adrenalin van a szervezetben, kifejezetten ritka.

Az egyik betegség, amely csökkentheti az adrenalin szintjét, az Addison-kór. Az Addison-kór elnyomja a mellékvesét, amely normális esetben olyan hormonokat termel, mint a kortizol, az aldoszteron és az adrenalin. Az Addison-kór gyakori mellékhatásai közé tartoznak:

  • bőr elsötétedése a kortizolveszteség miatt
  • reszketés vagy remegés
  • depresszió
  • csökkent étvágy
  • alacsony vérnyomás, különösen állás közben.

Mi történik a túl sok noradrenalin és adrenalin esetén?

Míg az adrenalin és a noradrenalin segíthet intenzív helyzetekben, a túl sok belőlük az elmét és a testet is felboríthatja. Bizonyos tényezők növelhetik a noradrenalin és az adrenalin szintjét, például:

  • a mellékvesék daganatai
  • elhízás
  • krónikus stressz
  • magas noradrenalinszint.

A magas noradrenalinszint tünetei lehetnek: eufória, szorongás, magas vérnyomás, hiperaktivitás, magas adrenalinszint.

A magas adrenalinszint tünetei a következők: magas vérnyomás, gyors szívverés, szorongás, fogyás, remegés vagy idegesség

Figyelem!

Az adrenalin és a noradrenalin túlzott adagja növelheti a szívroham, a stroke vagy a halál kockázatát. Ilyen esetben hívjuk az 112-t, és a lehető leghamarabb kérjünk sürgősségi orvosi segítséget.

Összefoglaló

Az adrenalin és a noradrenalin a természetben előállított hormonok és neurotranszmitterek, amelyek a vegetatív idegrendszert szabályozzák. Mindkettő gyógyszerként is alkalmazható olyan életveszélyes helyzetekben, mint a sokk vagy a kritikusan alacsony vérnyomás. A noradrenalin és az adrenalin közötti fő különbség az általuk aktivált receptorok.

A noradrenalin és az adrenalin mind az alfa-, mind a béta-receptorokat aktiválhatja. A noradrenalin azonban jobban aktiválja az artériákban lévő alfa receptorokat, így ideális a vérnyomás növelésére. Az adrenalin viszont nagyobb hatással van a béta-receptorokra, amelyek a szívben, a tüdőben és a vázizomzatban találhatók.

Bár kissé különböznek, mindkét vegyi anyag alapvető szerepet játszik a szervezetben, és hasonló célokra használják őket.

(Forrás: verywell, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top