nlc.hu
Egészség

Az Epipen helyes használata

Mi az Epipen és hogyan menthet életeket?

Vészhelyzetekben gyorsan kell cselekedni. De tudjuk-e hogyan kell beadni egy Epipent, hogyha azon múlik valakinek az élete?

Az Epipen egy olyan gyógyszeradagoló eszköz, amely életmentő segítséget nyújt allergiás reakciók súlyos eseteiben. Ez a készülék tartalmaz epinefrint, mely egy olyan hatóanyag, amely segít az allergiás tünetek gyors enyhítésében. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi az Epipen, kiknek ajánlott, és hogyan lehet felismerni, hogy szükség van-e rá.

Allergiás gyógyszer a háttérben, előtérben mogyóró.

Allergiás reakció esetén gyorsan kell cselekedni

Mi az az Epipen?

Az Epipen egy injekciós eszköz, melyben epinefrin található. Az epinefrin egy olyan hormon és neurotranszmitter, amely számos fontos hatást gyakorol a szervezetre. Az Epipen egy kompakt, könnyen hordozható készülék, amely lehetővé teszi a gyors és egyszerű epinefrin adagolását súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás sokk) esetén.

Hogyan hat az epinefrin?

Ez a gyógyszer az egész testre hat, és megakadályozza az allergiás reakció előrehaladását. Összehúzza az ereket, ami megnövekedett vérnyomáshoz és csökkent duzzanathoz vezet. Ez lehetővé teszi a légutak körüli izmok ellazulását, aminek következtében a tüdő megnyílik. Az epinefrin megakadályozza több allergiás vegyi anyag felszabadulását is, ami megállítja az allergiás reakció előrehaladását.

Az epinefrin az egyetlen olyan gyógyszer, amely az egész szervezetre, több rendszerre, több szervre hat, anafilaxiás sokk esetén, ezért ez az egyetlen gyógyszer, amelyet ajánlott.

Milyen betegek esetén alkalmazható?

Az Epipen alkalmazása azoknak a betegeknek ajánlott, akik súlyos allergiás reakcióknak vannak kitéve. Ide tartoznak a következők:

  • Méh- vagy darázscsípésre allergiás betegek: Egyes emberek szervezete drasztikusan reagálhat méh- vagy darázcsípésre, ami akár életveszélyes is lehet. Az Epipen ilyen esetekben azonnali segítséget nyújthat.
  • Élelmiszerallergiák: Bizonyos élelmiszerek, mint például a mogyoró vagy a rákfélék, súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki. Az Epipen hasznos lehet az ilyen típusú allergiák kezelésében.
  • Gyógyszerallergiák: Néhány ember súlyosan reagálhat bizonyos gyógyszerekre. Az Epipen alkalmazása szükséges lehet, ha az illető egy olyan gyógyszerrel érintkezik, amely súlyos allergiás reakciót vált ki.
  • Egyéb környezeti allergénekre érzékenyek: Bizonyos vegyi anyagok, növények vagy más környezeti elemek allergiás reakciót válthatnak ki.
Allergiás gyógyszer és halott méh.

Az Epipen életeket menthet

Hogyan tudjuk felismerni, hogy szükség van injekciós epinefrinre?

Fontos felismerni az allergiás reakció jeleit és tudni, mikor van szükség az Epipen alkalmazására. Az allergiás reakciók széles skálája létezik, és a tünetek súlyossága változhat. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori tünetet, amelyek esetén fontolóra kell venni az Epipen használatát:

  • légzési nehézségek – ide tartozik a nehézlégzés, a fulladás érzése, valamint a hörgők szűkületéből adódó sípoló hangok
  • duzzanat és bőrkiütések – az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata, valamint a test különböző területein kiütések megjelenése
  • szédülés és eszméletvesztés – ez jelezhet oxigénhiányt, és azonnali beavatkozást igényel
  • hányinger vagy hányás – egyes esetekben az allergiás reakciók hányingert vagy hányást is kiválthatnak
  • pánik és szorongás – az allergiás reakciók szorongást és pánikot is okozhatnak

Amennyiben bármelyik fent említett tünet jelentkezik, sürgősen konzultáljunk orvosunkkal vagy azonnal hívjuk a segélyhívószámot. Az Epipen használata csak orvosi javaslatra és a megfelelő oktatás után történjen.

Hogyan kell használni az Epipent?

Lány kibontott egy Epipent.

Fontos tudnunk, hogyan kell használnunk egy epinefrines injekciót

Az Epipen helyes használatához kövessük az alábbi lépéseket:

  1. Készülék előkészítése: Biztonsági zár eltávolítása. Először vegyük le az Epipen védőkupakját, majd húzzuk le a narancssárga biztonsági zárat a készülék végéről.
  2. Megfelelő pozíció kiválasztása: Ügyeljünk arra, hogy a beteg álljon vagy üljön le stabilan, lehetőleg háttal támaszkodva. A felkar vagy a comb a leggyakrabban ajánlott területek.
  3. Adagolás: Tartsuk az Epipent függőlegesen, a készülék végénél. A készülék felcsúsztatásakor a hegye az injekciós helyére mutasson.
  4. Injekció beadása: Határozottan nyomjuk be az Epipen hegyét a bőrbe, 90 fokos szögben. Az injekció adagolása automatikusan megtörténik.
  5. Injekció befejezése: Az Epipen beépített mechanizmusa gondoskodik arról, hogy a teljes adag epinefrin bejusson a szervezetbe. Az injekciós tűt 10 másodpercig tartsuk a bőrben a beadás után.
  6. Távolítsuk el az Epipent: Húzzuk ki az Epipent a bőrből. Fontos, hogy ezt óvatosan tegyük meg, hogy elkerüljük a bőr megsértését.
  7. Nyomás és sebkezelés: Nyomjuk a beadott injekció helyét 10 másodpercig. Ez segíti a gyógyszer eloszlását.
  8. Orvosi segítségkérés: Az Epipen alkalmazása után mindig hívjuk a segélyhívószámot vagy keressünk orvosi segítséget. A betegnek további orvosi kezelésre lehet szüksége.

Ne felejtsük, hogy az Epipen használata csak orvosi javaslatra történjen, és mindig nézzünk utána a helyes alkalmazásnak. Az Epipen életmentő eszköz, és fontos, hogy azok, akiknek szükségük van rá, magabiztosan tudják használni.

(Forrás: Atlanta Allergy, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top