nlc.hu
Egészség

A szinkronúszó edzője bírálta a magyar vízimentőt

Az elájult szinkronúszó edzője szerint hibázott a magyar vízimentő

Andrea Fuentes szerint a versenyzőt a hátára akarta fektetni, holott ilyen esetben az illetőt az oldalára kell.

Az Index szemlézte a budapesti vizes vb-n, a medencében elájult Anita Álvarez amerikai szinkronúszó edzőjét, Andrea Fuentest, aki egy spanyol sportnapilapnak, az As-nek nyilatkozott az esetről.

A gyakorlata befejezése után elájult amerikai Anita Alvarezt edzõje, Andrea Fuentes és egy segítõ hozza ki a medencébõl a szinkronúszók egyéni szabadprogram versenyének döntõjében a vizes világbajnokságon.


(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az RTL Híradónak nyilatkozó Merkely Béla, továbbá az eset egyik szemtanúja, Bill May amerikai szinkronúszó-világbajnok ugyan egybehangzóan állították, hogy a magyar úszómester helyesen járt el a sportoló ájulása után, de Fuentes ragaszkodik ahhoz, hogy hibáztak a vízimentők.

Amikor láttam, hogy Anita elkezd süllyedni, ránéztem a vízimentőkre, de láttam, hogy kővé dermedtek, nem csinálnak semmit. Arra gondoltam: Mikor ugrotok már!? Nekem működésbe lépett a feltételes reflexem, nem is gondolkoztam, csak belevetettem magam a vízbe. Azt hiszem, hogy ez volt életem legőrültebb és leggyorsabb merülése. Megragadtam Anitát, és elkezdtem felfelé tempózni vele, megmondom őszintén, baromi nehéz volt, nem ment könnyen

– fogalmazott az edző.

A vízimentők tétlensége kapcsán azt állította Merkely Béla, hogy az edző semmit sem jelzett nekik, amikor a sportoló a víz alá süllyedt, és alig néhány másodperc múlva Fuentes már a vízbe ugrott. Merkely, valamint May is azt mondta, hogy a vízimentők ilyen esetekben nehezen állapítják meg azonnal, hogy a víz alá süllyedés éppen a gyakorlat része vagy valóban baj történt.

A Fuentes szerint azonban a vízbe ugró és a sportoló medencéből való kihúzásában segítő magyar vízimentő másban is hibázott.

Én képzett vízimentő vagyok, pontosan tudom, hogy ilyenkor az oldalára kell fektetni az illetőt, hogy ne nyelje le a vizet, és ne menjen a tüdejébe, hanem ki tudjon folyni a száján, különben ugyanis megfullad. De a srác mindenáron a hátára akarta fektetni, úgyhogy szabályos közelharcot kellett folytatnom vele. Teljesen abszurd jelenet bontakozott ki, ráadásul a fickó nem tudott angolul. Végül sikerült az oldalára fektetnem Anitát

– mondta a spanyol edző a napilapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top