nlc.hu
Egészség

Fel kell készülni a majomhimlő mutálódására

Fel kell készülni arra, hogy mutálódik a majomhimlő

Erről Kemenesi Gábor virológus beszélt, aki szerint a betegség első tünetei is más módon jelentkeznek, mint amit eddig ismertünk.

A lehető leggyorsabban le kell követni azt, hogy milyen módon változott meg az Európában terjedő majomhimlővírus – mondta Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa a 24.hu-nak adott interjúban arról is beszámolt: a majomhimlő sokkal több módon mutálódhat, mint például a koronavírus és az új közegben történő terjedés miatt már a betegség első tünetei is más módon jelentkeznek, mint amit eddig ismertünk.

majomhímlő

(Fotó: Getty Images)

A majomhimlő május elején kezdett el terjedni világszerte, a tünetek, valamint a terjedés sebessége azonban szokatlannak mondható ahhoz képest, amit a szakértők eddig Afrikában tapasztaltak. A terjedés epicentruma Európában van, mivel az eddigi 2103 regisztrált fertőzött közül 84 százalékot kontinensünkön regisztráltak. A WHO szerint ráadásul nyáron, a fesztiválszezonban felgyorsulhat a vírus terjedése.

Kemenesi Gábor szerint a vírus akár még tovább is fejlődhet Európában. Hangsúlyozta: a korábbi járványok közül a legnagyobb, 2017-es is „csak” néhány száz megbetegedést okozott Nigériában, és a betegségről, a tünetekről szerzett eddigi ismereteket is az afrikai esetek által rögzítették.

A járványügyi nyomozás viszonylag korán felfedte, hogy az Afrikán kívüli járvány elsősorban az úgynevezett MSM-csoportokban terjed. A rövidítés (men who have sex with men) olyan férfiakat jelöl, akik más férfiakkal élnek nemi életet. Kemenesi Gábor azonban az interjúban nyomatékosította: mindez semmiképp nem jelenti azt, hogy a majomhimlő a melegek betegsége lenne. Bárkit érinthet, aki fertőzött személlyel kerül közeli kontaktusba, például szexuális kapcsolatot létesít, vagy bármely más típusú szoros bőrkontaktust.

A szakértő szerint „most még helyzeti előnyben vagyunk”, járványügyi védekezés szempontjából ugyanis az a tény, hogy jelenleg egy jól körülhatárolható közösségben terjed, optimális helyzetet biztosít. Nagyon fontos lenne minél hamarabb felderíteni és elfogni, mielőtt kitör a közösségből és kevésbé átlátható módon terjed a társadalom szélesebb rétegeiben vagy más közegekben – hangsúlyozta a virológus.

Itthon már több mint hat megbetegedést regisztráltak. Nemrég megszólalt a magyarországi majomhimlős betegek egyike, aki elmesélte, hogyan zajlott nála betegség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top