nlc.hu
Egészség

Kemenesi Gábor a nyári Covidról és a maszkviselésről

Kemenesi Gábor: jön a nyári Covid, beltéren újra maszkot kéne hordani

A virológus szerint szinte biztos, hogy Magyarországon is kialakul a koronavírus nyári hulláma.
Egy védőmaszkos nő vásárol egy ruhaboltban

Az omikron-hullám lecsengésével megszűnt a járványügyi korlátozások többsége, nem kell maszkot hordani, és úgy érezhetjük, teljesen eltűnt a koronavírus. Pedig jelenleg heti 3-4 ezer új fertőzöttről számol be a hivatalos kormányzati oldal, és a háziorvosoknál egyre több beteg jelentkezik.

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, »nyári hulláma«, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni

– mondta a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.

Jelenleg két újonc, az omikron BA.4 és BA.5 jelzésű variánsa hódít Nyugat-Európában, a virológus szerint már hazánkban is ezek a dominánsak, ezek okozzák itthon is a növekedést, és a jelek szerint fertőzőképesebbek, mint az eredeti omikron. Legjellemzőbb és első tünetük a fejfájás, ami sokszor már akkor jelentkezik, amikor a Covid-teszt még negatív eredményt mutat. Ám a szakember szerint ne csak a fejfájásra figyeljünk, hanem bármilyen, klasszikus Covidra utaló tünet esetén jelentkezzünk a háziorvosnál.

Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani

– javasolja Kemenesi Gábor.

A koronavírus azért támad most nyáron, mert világszinten „elengedtük” a védekezést, ezért tud jobban terjedni. Jelenleg úgy tűnik, hogy az új variánsoktól nem fognak megtelni a kórházak, de oda kell figyelni a megelőzésre és az idősek védelmére.

(Kiemelt kép: Unsplash/Arturo Rey)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top