nlc.hu
Egészség

Zacher Gábor VV Anett szeánszáról

Zacher Gábor VV Anett szeánszáról: Akár bele is lehet ragadni az ilyen tripekbe

Zacher Gábor toxikológus a Reggeliben arról beszélt, hogy a természetben körülbelül 300 olyan növényfajta van, ami valamilyen pszichoaktív hatóanyagot tartalmaz. Ezeket a különböző népcsoportok, köztük a dél-amerikai indiánok is vallási szertartásaikhoz használták fel. Egy ilyen szeánszon vehetett részt az öntudatlan állapotban, törött csontokkal megtalált VV Anett is. 

Tegnap érkezett a hír, miszerint a hallucinogén hatású, úgynevezett ayahuasca teával tartottak szeánszot a hétvégén, amin két magyar celeb is részt vett. Azóta megerősítették, hogy egyikük Sáfrány Emese volt (ő maga beszélt erről az Instagramon, ahol hangsúlyozta: ő maga nem fogyasztott pszichotróp szereket), a másik pedig a Való Világból ismert Béres Anett. Utóbbi sajnos ivott a teából, majd eltűnt az erdőben és órákkal később súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Anett rengeteget gyalogolhatott az erdőben, mire a szőlőültetvényen ráleltek, és olyan komoly sérüléseket szenvedett, hogy egy hatórás műtétre volt szüksége, mostanra azonban annak ellenére, hogy még kórházban tartózkodik, a sztár a magazin értesülései szerint már a tudatánál van.

Zacher Gábor szerint a hallucinációért felelős fő hatóanyag a dimetil-triptamin, amit napi szerhasználók csak businessman’s LSD-nek hívnak, hiszen egy rövid, körülbelül 10-15 perces tripet okoz, ami a New York-i üzletemberek ebédidejébe pont belefér. VV Anett egy olyan szeánszon vehetett részt, ahol egy ilyen hatóanyagot tartalmazó főzetet használhattak.

Azonban az ayahuasca teaszeánszkor dimetil-triptamin mellé más hatóanyagok is kerülhetnek, amik gátolhatják, meghosszabbítva a tudatmódosító hatást. 

A toxikológus szerint így akár egy 14-16 órás hallucinációs élményt okozhat. Éppen ezért kell nagyon komolyan venni.

A főzet egyik veszélye abban rejlik, hogy teljesen kiszámíthatatlan a hatása. Lehetetlen előre megmondani, hogy most szaladgálok a mezőn és labdázom a nyuszival, és akkor ez tök jó, vagy üldöz egy sárkány, végtelen labirintusba kerülök, kígyóverembe zuhanok. Ez utóbbiak pedig egyértelműen menekülési reakciót váltanak ki az emberből. A dél-amerikai indiánkultúrában éppen ezért tapasztalt vezetők, ayahuascerók irányítják a szeánszokat, akik ezalatt nem fogyasztanak a főzetből – fogalmazott a toxikológus.

A kiszámíthatatlan hatás azonban nem minden, Zacher Gábor a Reggeliben azt mondta, bele is lehet ragadni ezekbe a tripekbe. 

Zacher Gábor

Dr. Zacher Gábor (Fotó: YouTube)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top