nlc.hu
Egészség

Schobert Norbi a kritikákról

Schobert Norbi: „A társadalom egyik fele ünnepelt, a másik meg akart ölni”

Korábban nagy port kavart néhány kijelentése, de azt mondja, ma már máshogy fogalmazna.

Schobert Norbi 20 év után újabb könyvet adott ki. Az azóta eltelt két évtizedben rengeteg dolog fogalmazódott meg benne, a saját gondolatain kívül pedig olyan fogyásokat is leír benne, mint a fiáé, Norbikáé vagy Rácz Gézáé, aki több, mint 180 kilót adott le a módszerével. Azt mondja, a könyv még mindig érték és bízik benne, hogy sokakhoz eljut.

„Egyre szűkebb réteg olvas, de ez engem nem gátolt meg abban, hogy kiadjam az új kötetet. A fiatalok csak a telefonjukat bújják: Instáznak, Facebookoznak, TikTokoznak. De talán még vannak olyanok, akik olvasnak és tudok nekik így segíteni. A tudás az agyba a könyvön keresztül megy be. Hiába nézel meg egy videót százszor, amikor az ember olvas, az egész más, hiszen te magad vizualizálsz. Ebben hiszek, a könyvekben, a mai napig” – kezdte az nlc-nek Schobert Norbi, aki arról is beszélt, mit vár a könyvtől.

„Nem én, hanem az Álomgyár a kiadója, így most nem anyagi értelemben motivál ez a könyv. Az online sikerlista első helyén van, ez talán jelent valamit. Nem lesznek olyan számok, mint 20 éve, hiszen a könyvpiac sokat zsugorodott. De ha a gyertya kialszik, a láng még fellobbanhat, ebben bízom.”

schobert norbi lara norbika zalán rubint réka

A Schobert család (Fotó: Álomgyár kiadó)

A fitneszgurut az utóbbi években több kritika érte a mondandója nyers megfogalmazása miatt. „Kettő aranyköpésem hangzott el, amit felkapott a média. Ezek kemény mondatok voltak, de igazak és betaláltak. Nem szabad kimondani az igazat… Egy férfi nem a kilóitól férfi, hanem a tetteitől, tök mindegy, hogy 50 vagy 100 kiló. Sok házasság megy tönkre abban, hogy a férfi vagy a nő elhízik. Sok más oka is van, de ez is egy közülük. Nem az egészség, hanem a hiúság felől közelítettem meg a témát. A hiúság pedig nagyon necces téma, ezt megtanultam. De ha azt mondom, hogy cukorbeteg leszel, az nem érdekli az embereket. Az viszont annál inkább, ha úgy fogalmazok, hogy ne menjél döngő léptekkel a hálószobába. Ezzel egyből kettévágtam az egész társadalmat: a fele ünnepelt, a fele pedig meg akart ölni. Ma már nem fogalmaznék így” – mondja Norbi, aki már megtanult együtt élni azzal, hogy a személye megosztja az embereket.

Egész életemben megosztó voltam. Amikor felálltam ’94-ben a nagyszínpadra a TF-en, onnantól kezdve megosztom az embereket. Imádtak velem tornázni, itták a szavaimat. Nem tudom, mi volt bennem a varázs, de ettől máris megosztó lettem: valaki szeretett, valaki utált. A sikert másképp kezelik az emberek. Én mondjuk szeretem a sikeres embereket, figyelem őket és próbálok tőlük tanulni.

Schobert Norbi a mai napig sokat mozog, a felesége táboraiban még edzést is tart, annak ellenére, hogy egy ideje már nem aktív tréner. „Mint fitneszedző, már 10 éve visszavonultam, de a táborokban így is tartok edzést és a Fittbalance-on évente egyszer fellépek. Sokan szeretik a kilencvenes évek aerobicját, ráadásul én is élvezem és nem okoz túl nagy erőfeszítést. Hogy meddig fogom csinálni? Még nem tudom, de szerintem 9 évig még biztos, 60 évesen még nem ciki tornázni. Szívesen csinálom, de nem vagyok rászorulva, hanem örömöt okoz.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top