nlc.hu
Egészség

Közmunkásként dolgozik a híres ultrafutó

Közmunkából él az ultrafutó legenda, Bogár János

A sikeres sportkarrier ellenére megdöbbentően szűkös körülmények között él a sportoló.

Bogár János Magyarország egyik legeredményesebb ultramaratoni futója, aki 1991-ben megnyerte a legendás Sparthatlont, azt a 246 kilométeres futóversenyt, amelyet Athén és Spárta között szerveznek. 57 évesen újra nekivágna a versenynek, már ha lenne miből, ugyanis Jánost hiába választották tavaly díszpolgárrá a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalon, neki sincs több lehetősége, mint bárki másnak. Ezért hiába a csillogó sportkarrier, közmunkából él – derült ki a Fókusz riportjából.

Bogár János

Bogár János a díjaival – Forrás: RTL Klub /Fókusz – videó

Közmunkásként dolgozik a faluban 66 ezer forintért, más munka ugyanis nem nagyon akad a községben. De nem panaszkodik, azt mondja: az ember annyiból él, amennyi pénze van, futni pedig bárhol lehet. Minden futócipőjét megtartja, nem baj, ha lyukas. Még azt is tudja hasznosítani, amelyiknek levált a talpa.

A sikerei egykor még jól jövedelmeztek, így tudott a világ szinte minden táján versenyezni. “Az eredményeim elég jóknak számítottak világszínvonalon, és a szervezők akkor segítettek annyiban, hogy nemcsak nevezésidíj-mentességet kaptam, hanem sokszor repülőjegy és szállás is járt vele, főleg Dél-Afrikába, Tasmániába. Így tudtam kijutni” – mesélte Bogár János, aki mindig dolgozott a futás mellett: hol asztalosként, hol hegesztőként, aztán Békéscsabán a baromfi-feldolgozónál.

A mostani, közmunkáért kapott fizetéséből pedig már nemhogy külföldi versenyekre nem futja, de még a vezetékes fizet sem tudná beköttetni a házába. Párjával a kútból merik a vizet, így hordják haza ballonokban, a beköttetés ugyanis közel félmillióba forintba kerülne. Ez az egyik nagy álma, a másik pedig az, hogy ismét – és talán utoljára – indulhasson a Sparthatlonon idén ősszel. Futótársai összefogtak, hogy gyűjtsenek Jánosnak, legalább arra, hogy kijusson a versenyre. 

Kiemelt kép forrása: RTL Klub / Fókusz – videó

Még több híres futó az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top