nlc.hu
Egészség

Menstruációs szabadság bevezetése a Terézvárosban

Menstruációs szabadságot kapnak a nők a terézvárosi önkormányzati cégeknél

Orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át.

Terézváros képviselő-testülete elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítanak a dysmenorrheás, vagyis a fájdalmas menstruációban szenvedő nőknek – jelentette be Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere.

„A szabadság nem alanyi jogon jár, a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozásnak megfelelően orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át, mely jogosultságot kétévente kell felülvizsgálni.”

Mint ahogyan az nlc-én is megírtuk, Spanyolország lesz az első nyugati ország, amely havi három nap szabadságot biztosít a nőknek a menstruáció ideje alatt. Míg Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában, sőt még egy kínai tartományban is van már menstruációs szabadság, ez a törvény a maga nemében az első, amely havi szabadságot biztosít a nők számára.

Soproni azt írja, a törvények nem teszik lehetővé, hogy az extra szabadnapot a polgármesteri hivatalban is bevezessék, ezért Palkovics László miniszterhez fordult, hogy a menstruációs szabadságot törvénybe iktassák – írja a 444.hu.

„A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy »dobj be két Algoflexet meg Nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat«. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről. Kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól. Az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen. Az állam minden szintjének kötelessége foglalkozni a jelenséggel” – írja.

Hasfájás, mestruációs fájdalom

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top