nlc.hu
Életmód

Menstruációs szabadság bevezetése Spanyolországban

Spanyolország bevezeti a menstruációs szabadságot

A menstruációs szabadság, úgy tűnik azoknak jár majd, akik nagyon erős tünetekkel rendelkeznek.

Spanyolország lesz az első nyugati ország, amely havi három nap szabadságot biztosít a nőknek a menstruáció ideje alatt. Míg Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában, sőt még egy kínai tartományban is van már menstruációs szabadság, ez a törvény a maga nemében az első, amely havi szabadságot biztosít a nők számára.

A Cadena SER rádióállomás szerint a spanyol kormány várhatóan a következő kormányülésen, kedden (május 17-én) hagyja jóvá az új intézkedéseket.

Ángela Rodríguez, az ország esélyegyenlőségi államtitkára márciusban jelentette be azt az új kezdeményezést, amely a menstruáció egészségének és a reproduktív egészség helyreállításának garantálását célozza a nők számára országszerte. Kiemelte azt is, hogy az új törvény szabadságot ad az abortuszt végző nőknek.

Azt mondta az El Periodicónak: „A menstruációs egészséggel kapcsolatos jogokról soha nem esett szó, és az adatok lehangolóak. Minden negyedik nő anyagi okokból nem tudja kiválasztani azokat a női higiéniai termékeket, amelyeket szeretne megvásárolni. Ezért javasoljuk, hogy az oktatási és szociális központokban ingyenesen kiadhatóak legyenek ezek” – mondja, miközben nálunk másfélszer-kétszer olyan drága a dm saját márkás tamponja és betétje, mint Ausztriában és Németországban

„Fontos tisztázni, mi a fájdalmas időszak, nem enyhe kellemetlenségről beszélünk, hanem olyan súlyos tünetekről, mint a hasmenés, erős fejfájás, láz.”

Ángela Rodríguez hozzátette: ha egy nőnek nagyon fájdalmas menstruációja van, az akár átmeneti rokkantságot is előidézhet, ez esetben akár akár otthon is maradhat.

A kormány azt is bejelentette, hogy a szupermarketekben az egészségügyi betétek és tamponok adómentesek lesznek, és a „marginalizált szociális helyzetű” nők számára is ingyenes higiéniai termékeket biztosítanak.

A The Guardian szerint az új törvény a katalán Girona város mintáját követi, amely rugalmas munkarendet hoz létre a menstruáció miatt szenvedők számára, és havi nyolc óra szabadságot biztosít számukra. A megállapodásban Girona alpolgármestere, Maria Àngels Planas kijelentette, hogy a lépés „úttörő szerepet tölt be a menstruációs szabadság elismerésében”.

Eltöröljük a menstruáció körüli tabut és azt a fájdalmat, amelyet egyes nők szenvednek – amelyet mi szenvedünk el – a menstruáció alatt

– mondta.

Rodríguez azt is bejelentette, hogy az ország részt kíván venni a férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésében, amelynek klinikai vizsgálatait már idén júliusban megkezdik.

Betétcsere az irodában

Jellemző jelenet nők között egy irodában (Fotó: Unsplash)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top