nlc.hu
Életmód

Edzés menstruáció alatt

3 edzéstípus, ami tökéletes menstruáció idejére

A legfontosabb, hogy hallgass a testedre: ha a menstruáció ideje alatt is igényled a sportot, akkor a következő edzésformákkal nem lőhetsz mellé.

A menstruációt mindannyian másképp éljük meg. Van, hogy kifejezetten örülni is tudunk neki, máskor pedig inkább annak, ha végre elmúlik. Egyeseknek a mindennapi feladatok elvégzését is megnehezíti, míg mások ugyanúgy élik az életüket, mint a többi, nem piros betűs napon. Egy új felmérés szerint azonban a fájdalmas menstruáció, ami például a fizikai mozgásban is korlátozza az embert, csupán a nők negyedét érinti. 

Így tehát azok vannak többségben, akiknek a szervezete nem csupán elviseli, de kifejezetten igényli azt, hogy ne álljon be szünet a rendszeres sportolásban még akkor sem, amikor megjön. Nem mindegy viszont, hogy hogyanedzel a menszesz alatt. A ciklusodtól függően ugyanis különböző edzésformák válnak igazán testhezállóvá. Például az ovuláció környékén energikusabb vagy, így olyankor több és nagyobb terhelést tudsz bevállalni az edzőteremben is.

A menstruáció előtt a PMS (azaz a premenstruációs szindróma) tüneteit érzékelheted magadon. Ez is mindenkit másképp érint, de többek között tapasztalhatsz puffadást, érzékenyebbek lehetnek a melleid, ingerlékenyebb, levertebb lehetsz. Az edzés kifejezetten segíthet, hiszen endorfint termel, ami nemcsak a hangulaton javíthat, de a hasi görcsök és a fejfájás fájdalmait is enyhítheti.  De konkrétan milyen mozgásformákat ajánlanak a szakértők erre az időszakra?

Alacsony intenzitású edzések

A menstruáció ideje alatt az olyan alacsony intenzitású edzésformákat válaszd, mint a jóga, a tai chi, vagy egy szimpla nyújtás. Az ilyen típusú mozgás segíthet a görcsös menstruációt enyhíteni, csökkenti a stresszt, dopamint termel és növeli az energiaszintedet is. „A pilates, jóga vagy a sétálás is hozzájárulhat a jólétünkhöz a menszesz alatt. Ha a menstruáció előtt vagy után kezdjük bevezetni ezeket a szokásokat, akkor a mozgás sokkal élvezetesebb és hatékony lesz menstruáció alatt is” – mondta Jodi Montlake, a Londoni Hormonklinika szakembere.

Edzés

Fotó: Inside Creative House/Getty Images

Kardió 

Ha csökkentenéd a PMS és a menstruáció akár fizikai (mint a puffadás vagy a görcsök), akár pszichológiai (mint a levertség, szorongás érzése) tüneteit, akkor a kardió műfajára lesz szükséged. A séta, a tánc, és a biciklizés mind-mind olyan mozgásformák, amik ilyenkor simán szóba jöhetnek.

„Amennyiben a biciklizés túl sok nyomást helyez a menszesz idején a medencére, olyan kardióedzést javaslok, amit állva is lehet végezni, mint az elliptikus gép használata. Ez ugyanúgy megemeli az ember pulzusát, és ugyanolyan jótékony hatásai vannak, mint a biciklizésnek” – javasolta a szakértő.

Rezisztencia edzés

Szabad súlyokkal vagy ellenállással szemben végzett gyakorlatokat is érdemes menstruáció alatt végezned, mert nem csupán felveszi a küzdelmet a szorongás ellen, de az izomzatodat is fejleszti. A menstruáció első napjától az ovulációig számított időszakot nevezzük follikuláris szakasznak, ekkor a legmagasabb az ösztrogénszinted. Ez azt jelenti, hogy ekkor képes a szervezeted a legtöbb, a testben tárolt szénhidráthoz hozzáférni, így a súlyzós edzéseknek abszolút ez az ideális időszaka: könnyebben tudsz izmot építeni és megtartani ilyenkor.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top