nlc.hu
Egészség

Tampon- és intimbetét ára Magyarországon, Ausztriában és Németorszában

Másfélszer-kétszer olyan drága a dm saját márkás tamponja és betétje Magyarországon, mint Ausztriában és Németországban

Magyarországon rekordmagas az áfa, míg Ausztriában és Németországban a női higiénés termékeken sokkal kevesebb az adó a menstruációs szegénység visszaszorítása érdekében.
Tampon és tisztasági betét

Az alapvető higiéniai termékek magyarországi, ausztriai és németországi árait hasonlította össze a G7 portál. Összeállítottak egy átlagos fogyasztói kosarat, amelyben egyebek mellett zsebkendő, vécépapír, szappan, tampon, betét, sampon volt, majd virtuálisan megvették a termékeket a dm-drogerie markt magyar, osztrák és német üzletében.

  • A 15 termékből 9 Magyarországon a legdrágább, és mindössze 3 olyat találtak, amely nálunk a legolcsóbb (papír zsebkendő, vécépapír és kézkrém).
  • A magyar dm kasszájánál 4356 forintot fizettek, Ausztriában viszont csak 4258-at, Németországban pedig mindössze 3684 forintnak megfelelő eurót.
  • Amellett, hogy az összeg számszerűen Magyarországon volt a legmagasabb, a helyi kereseteket sem árt figyelembe venni. A magyar vásárló havi bérének 2,07 százalékát viszi el ez a bevásárlás, az osztrák és a német vevő terhelése azonban csak 0,52 százalékos.

Mindezek mellett a vásárlókat a magyarországi rekordmagas, 27 százalékos áfa is sújtja. A hazai dm-es mintabevásárlás forgalmi adótartalma Magyarországon 926 forint volt.

Ezzel szemben Ausztriában minden termékre csak 20 százalékos adó rakódik, de – a menstruációs szegénység megakadályozása érdekében – az egészségügyi betétre és a tamponra csak 10 százalék. Így az osztrák állam 666 forintnak megfelelő áfát szed be.

Németországban az általános adókulcs 19 százalék, a betétre és tamponra viszont csak 7 százalék, így a kosár német adótartalma csak 543 forintnak megfelelő euró volt.

Ideírjuk a női higiénés termékek árait is, mert nagyon felháborító:

Jessa tampon normál 100 darab

  • Magyarország: 1999 forint
  • Ausztria: 1226 forint
  • Németország: 1022 forint

Jessa egészségügyi betét, maxi, Classic 100 darab

  • Magyarország: 1716 forint
  • Ausztria: 965 forint
  • Németország: 851 forint

(Kiemelt kép: Unsplash)

Menstruációs szegénység az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top