nlc.hu
Életmód

Barátságban a menstruációval

Kerülj barátságba a menstruációddal!

Tudtad, hogy másképpen álmodsz, sőt még az ízeket is máshogyan érzed a ciklusod egyes szakaszaiban?

Minden hónapban nyűg. Újra és újra. Van, akinek csak bosszantó kellemetlenség, másnak egyenesen görcsös fájdalom, nem beszélve arról a rengeteg pénzről, amelyet életünk során betétre, tamponra vagy egyéb funkcionális és alternatív eszközökre költünk. A menstruáció 20-30-40 éven át életünk része, és csak a legritkább esetekben barátkozunk meg vele. Leginkább csak megtűrjük. Vagy éppen beletörődünk. Néha sürgetjük, máskor kétségbeesetten várjuk, de akkor is csak azért, hogy megnyugodhassunk és túlessünk rajta. Pedig ha jobban belegondolunk, ez az idegesítő kísérő valójában a női test egyik legbonyolultabb és legintelligensebb folyamata. Megpróbálunk segíteni, hogy megismerd olyan oldalát, amelytől ha nem is válsz a legnagyobb rajongójává, talán mégis némileg elfogadóbban gondolsz rá.

GettyImages

GettyImages

Az ősi kultúrák fontos szereplője

A menstruációs vért sok kultúrában szentnek tekintették. Előfordult, hogy fizikai formájában gyógyításra is használták, de elsősorban eszmei jelentőséggel bírt. Az ősi egyiptomiaknál a termékenységgel és a Nílus áradásával hozták kapcsolatba, amely életet adott földjeiknek. Isis istennőt, aki a termékenység, a gyógyítás és a varázslat istennője volt, éppen ezért gyakran ábrázolták a menstruáció védelmezőjeként is. Az ősi Indiában a test és a lélek tisztulásának időszakaként ünnepelték. A görög mitológiában a megújulás, a japán sintó vallásban pedig a szent és tiszta állapot szimbóluma volt, mert úgy vélték, ebben az időszakban különleges spirituális erőkkel rendelkeznek a nők.

GettyImages

GettyImages

A kreativitás támogatója

A menstruációs ciklus során a hormonális változások számtalan fizikai változással járnak, de nem csupán a testünkre és érzelmeinkre hat mindez, hanem a kreativitásunkra is. Kutatások szerint a menstruációt követően a hormonális környezet kifejezetten támogató a kreatív gondolkodásnak és alkotásnak, segíti az új ötleteket és új kihívásokat.

Spirituális napok

Kutatások azt is megállapították, hogy különösen a menstruációt közvetlenül megelőző időszakban, valamint menzesz alatt gyakoriak az intenzív, élénk, érzelemdús álmok. Talán emiatt is érezhetik úgy sokan, hogy ebben az időszakban erősebbek a megérzéseik, fogékonyabbak a spiritualitásra.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Ízorgia

Az ösztrogénszint emelkedésével, különösen az ovuláció idején, fokozottabban érzékelhetjük az ízeket, különösen az édeset és a sósat. Az ösztrogén növekedése javítja az ízlelőbimbók érzékenységét, így az ételek ízletesebbnek tűnhetnek, egy-egy étkezés még a megszokottnál is nagyobb élményt nyújthat.

Csilingelő hangok

A ciklus első felében, különösen az ovuláció közeledtével a hangunk magasabbá, tisztábbá válhat az ösztrogén szintjének emelkedésével. Ennek háttere a kutatók szerint az evolúcióban keresendő: a partner számára csábító hang felerősíti a vonzalmat.

GettyImages

GettyImages

Ünnepélyes felnőtté válás

Az első menstruáció sok kultúrában egyenesen mérföldkőnek számít egy nő életében. Indiában például egyes közösségekben a mai napig ünnepségeket rendeznek a fiatal lányok számára, hogy így fejezzék ki a nővé válásuk iránti tiszteletet és büszkeséget.

Összhang a természettel

Hosszú idő óta hozzák összefüggésbe a nők menstruációs ciklusát a Hold ciklusával, és ma is sokan érzékelik, hogy szinkronban van testük a holdnaptárral. Nem véletlen, hogy sok nő számára a természettel így kialakult összhang erősíti a spirituális élményeket és a belső harmóniát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top