Tényleg jobban alszik az, aki zoknit visel éjszaka?

nlc | 2022. Szeptember 04.
Kétféle ember létezik: aki zokniban alszik éjszaka, és akit a hideg ráz még a gondolatától is. Pedig úgy tűnik, hogy az előbbi típus jár jobban, mert kutatások szerint egyetlen réteg a lábon is képes az alvási minőséget javítani.

Sosem szerettem zokniban aludni, ha mégis valamiért szükség volt rá, reggel úgy ébredtem, hogy már nem volt rajtam. Nem vagyok zokniellenes, sőt, még a legnagyobb nyári melegben is képes vagyok felhúzni, az éjszakai viselése azonban számomra egyszerűen nem komfortos. Nem vagyok ezzel egyedül, a szerkesztőségben végzett röpke kis felmérésem alapján kiderült, sokan mások sem tűrik meg magukon a ruhadarabot éjszaka, de csak hogy ne legyen ennyire egyszerű a képlet, legalább ugyanennyien jelentkeztek be a zoknipártolók klubjába. 

Egy ilyen fontos témát nem szeretnék elbagatellizálni, ezért térjünk is át arra, hogy valójában a legújabb kutatások szerint a zokniviselés egészséges, és jobban alszanak azok, akik ruhába bújtatják a lábujjaikat! 

Zokni rulez! 

Mar De Carlo, a Nemzetközi Szülői és Egészségügyi Intézet professzionális alvástanácsadói szövetségének szerzője és alapítója a Huffingtonpostnak adott interjújában elmagyarázta, hogy a lábra húzott darabok segíthetnek a gyorsabb elalvásban és a mélyebb pihenésben a disztális értágulatnak nevezett folyamat miatt. Ez tulajdonképpen nem jelent mást, mint a vérerek megnyílását, kitágulását a test olyan részein, mint a kezek vagy a lábak. Egy 2007-es tanulmány szerint a bőrhőmérséklet változásai hatással vannak az alvás megkezdésének és fenntartásának képességére, ami De Carlo szerint azért lehetséges, mert a zokniviselés fokozza a vérkeringést és ezáltal a láb vérellátását is, ami viszont csökkenti a test maghőmérsékletét, és ez azt jelzi az agynak, hogy ideje lefeküdni. 

A Sleep Foundation nevű alapítvány osztja ezt a véleményt, ahogyan írják az álmosságot gyakran alacsonyabb testhőmérséklet előzi meg, és a bizonyítékok arra utalnak, hogy a zokni vagy más lábmelegítő módszerek használata – a test maghőmérsékletének csökkentésével – segíthet gyorsabban elszenderedni

De Carlo arra szintén rámutatott, hogy zokniban csökken az úgynevezett Raynaud-roham esélye. A Raynaud-kór egy a lábujjakat és ujjakat érintő betegség, amelyben a bőrben megszűnik a keringés, ezért az ujjak megduzzadnak és fájnak. Az, hogy a zokni a vértagokat melegen tartja, a vérkeringésre jótékony hatással van, így a betegség okozta kellemetlen tünetek is minimalizálhatóak.  

A szakértő ezen kívül olyan előnyöket is felemlegetett, mint a berepedt sarkak gyógyulása, a hőhullámok megelőzése a test jobb hőmérsékletkontrollja miatt, és nem utolsó sorban az orgazmuspotenciál növekedése is. Tekintettel arra, hogy az orgazmus a nemi szervek megnövekedett véráramlásának eredménye, és hogy a zokni viselése hozzájárul az egészségesebb vérkeringéshez, a felfedezés nem nagy meglepetés. 

De miért jéghideg a lábam?

A hideg lábak hátterében számos ok állhat, például vérszegénység, cukorbetegség, és pajzsmirigy alulműködés, amikben gyógyír lehet egy plusz réteg a lábakon, viszont ez nem minden esetben igaz. 

Ha az alvászavar kiváltó oka egy mélyebben gyökerező probléma, amelyet nem tártak fel és nem kezeltek – például szorongás vagy mentális túlingerlés -, akkor nem jelent megoldást az ágyban viselt zokni.

A kutatás szerint azoknak, akik jobban érzik magukat zoknimentesen, valószínűleg nincs testhőmérséklet problémája.  

Milyen zoknit válasszak hálótársnak? 

Mindenekelőtt tisztát, ne azt, ami egész nap rajtad volt, emellett érdemes a természetes szálakból készült, légáteresztő változatokból szemezgetni, mint például a kasmír, a merinói gyapjú, a bambusz és a pamut. Ami viszont kerülendő, az a kompressziós zokni, kivételt csak az jelent, ha orvosi utasítás ennek a viselete. A kompressziós zokni segít ellensúlyozni a lábakban fellépő, megnövekedett nyomást, ha az ember áll, de fekvés közben ez a funkciója értelemszerűen érvényét veszti.

via

Exit mobile version