nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Nem játék, tessék rendszeresen ellenőriztetni a vércukorszintet!

Ezért veszélyes a magas vércukorszint: a cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség kezeléséhez tartozik az is, hogy időben felismerjék és kezeljék a szövődményeket!

„A diabetes mellitus (cukorbetegség) egy, a magyar lakosság körülbelül 6-10 százalékát érintő, magas vércukorszintekkel járó népbetegség, melynek hosszútávú súlyos szövődményei többek között a látást is befolyásolják, retinopathiát és maculaoedemát okozva 10-szeresére növelik a vakság kockázatát” – írja a Semmelweis Orvostudományi Egyetem cikke, mely a cukorbeteg emberek szemszűrésére hívja fel a figyelmet. A retinopátia, azaz a látásromlás, vakság kockázata nem egyedüli lehetséges szövődménye a cukorbetegségnek.

A cukorbetegség tünetei

Leggyakrabban az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségről hallunk, ám nem szabad összekeverni a kettőt: az 1–es típus az, amikor a hasnyálmirigy nem termeli a vércukor lebontásához szükséges inzulint, míg a 2-es típus az, amikor a szervezetben csökken az inzulintermelés vagy nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint. A kettő közül a 2-es típusú cukorbetegség fordul elő gyakrabban, a Semmelweis Egyetem honlapján olvasható adatok szerint minden ötödik 60 év feletti magyar érintett a 2-es típusú cukorbetegségben. Ennek a típusnak a kialakulása általában az életviteli problémákra, helytelen táplálkozásra és mozgásszegény életmódra vezethető vissza, úgyhogy rendkívül fontos lenne felhívni a lakosság figyelmét a megelőzésre, hiszen a rendszeres testmozgással, egészséges étrenddel, a testsúly normál tartományban tartásával sokat tehetünk ellene.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei jellegzetesek: állandó szomjúságérzet, hirtelen fogyás, nehezen gyógyuló sebek, fáradtság vagy étvágytalansággal egybekötött hányinger. „Az úgynevezett egyes típusú cukorbetegség a gyermekkor leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Magyarországon 100.000 gyermeklakosra számítva évente 10-11 új beteget fedeznek fel. Sajnálatos módon a betegség előfordulása elsősorban a legfiatalabb, 5 év alatti korosztályban nő. Az utóbbi húsz esztendő alatt hazánkban másfél-kétszeresére nőtt az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma, amely napjainkban a 0-14 éves korosztályban 2300-2500-ra tehető” – írta Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika diabetes osztály vezetője a cukorbetegségről szóló tájékoztató anyagban. A szakember szerint a cukorbetegség krónikus szövődményei lehet, hogy a betegség kialakulása után csak 20-25 évvel később – felnőttként – jelentkeznek, ám a súlyosságukat és kialakulásuk idejét meghatározza a gyerekkori kezelés, ami óriási felelősséget rak a szülők és a cukorbeteg gyereket gondozó csapat vállára.

Fiatal nő méri a vércukorszintjét

A cukorbetegség szövődményei (Kép: Getty Images)

A cukorbetegség gyakori szövődményei

Amikor a cukorbetegség szövődményeiről van szó, akkor általában az 1-es típusú cukorbetegségről beszélünk, pedig a kezelés nélküli 2-es típus is okozhat ugyanolyan problémákat, hiszen a kisérő szövődményekért főleg a magas vércukorszint felelős, ami mindkét típusnál gondot jelent.

Retinopátia: látásromlás, vakság, mely világszerte a vaksághoz vezető három fő ok egyike. Az ebben szenvedő betegek nagy része 2-es típusú cukorbeteg, ám az 1-es típusú cukorbetegek körében gyakoribb és súlyosabb ez a szövődmény. A jó hír az, hogy időben felismerve jól kezelhető ez a szövődmény, ehhez azonban elengedhetetlen lenne a cukorbetegek rendszeres szemészeti szűrővizsgálata.

Neuropátia: idegi fájdalom, zsibbadás. Kialakulásáért a magas vércukorszint a felelős, sok esetben a neuropátia kialakulása miatt jutnak el a cukorbetegség diagnózisáig a betegek. Az idegkárosodás miatt általában a lábban csökkennek bizonyos érzésfunkciók, például a hő, fájdalom vagy tapintás érzését akár el is veszíthetik a betegek.

Nefropátia: veseműködési zavar, fehérje ürítés. Gyakran előfordulnak veseproblémák a cukorbetegeknél, főleg ha az alapbetegséghez csatlakozik a magas vérnyomás is. A szövődmény legkorábban jelentkező tünete a vizeletben megjelenő fehérje, melyet laborvizsgálat során lehet kiszűrni.

Diabéteszes láb: a cukorbetegség egyik legtöbbeket érintő szövődménye, nevezik cukorbeteg láb szindrómának is, melynek során lábszárfeklyekkel kell a betegeknek megküzdeni. A kialakulása ellen sokat tehetünk, ha rendszeresen járunk szűrővizsgálatra, ellenőrzés alatt tartjuk a vércukor, vérzsír és vérnyomás értékeket, illetve az egészséges életmód irányelveit követve normalizáljuk a testsúlyunkat és abbahagyjuk a dohányzást.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top