nlc.hu
Szűrd ki cikkek

10 cukorbeteg világsztár mesélt

„Amikor megkaptam a diagnózist, az olyan volt, mint egy ébresztő, hogy itt az ideje befejezni a rántott csirkézést”

A cukorbetegség nem válogat, mindegy, hogy világsztárokról vagy egyszerű földi halandókról van szó, az esély mindenkinél ott van. Hírességek meséltek arról, miként változtatta meg az életüket a diabétesz.

A tévhittel ellentétben, Sharon Stone nem 1-es típusú cukorbeteg, de sajnos sok más világsztár elmondhatja magáról, hogy küzd a cukorbetegség valamelyik fajtájával. Általában az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségről szoktunk hallani: az 1-es típus esetén a hasnyálmirigy nem termeli a vércukor lebontásához szükséges inzulint, míg a 2-es típusnál a szervezetben csökken az inzulintermelés vagy nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint. Mindkettő esetben veszélyes lehet a magas vércukorszint és a vele járó szövődmények. A következő világsztárokról nem is gondoltuk volna, hogy cukorbetegséggel küzdenek.

Tom Hanks

Tom Hanks

Tom Hanks (Kép: Getty Images)

Az Oscar-díjas, közönségkedvenc Tom Hanks 2013-ban mesélt először a 2-es típusú cukorbetegségéről, amikor David Letterman a show-műsorában megjegyezte, milyen vékony lett a színész. „Elmentem az orvoshoz, aki azt mondta: tudja, ugye, hogy milyen magas a vércukra már 36 éves kora óta? Nos, sikeresen 2-es típusú cukorbeteg lett, fiatalember.” Hanks hozzátette, hogy a betegsége jól kezelhető, de elviccelte a beszélgetés komolyságát azzal, hogy minden kezelés ellenére sem tudott lefogyni az utoljára gimnazista korában mért 43 kilós súlyára. „Nagyon vékony gyerek voltam!” – zárta le a cukorbetegség témáját Letterman műsorában Hanks.

Később, egy 2016-os interjúban mesélt még a betegségéről a Radio Times interjújában: „Annak a lusta amerikai generációnak vagyok a tagja, akik csukott szemmel táncolták végig a partit, aztán a végén ott találták magukat valamilyen betegséggel. Elhíztam – tette hozzá Hanks. – Látható volt a mozivásznon, egyértelműen túlsúlyos lettem. Teljesen idióta voltam.”

Salma Hayek

Salma Hayek

Salma Hayek 2007-ben, terhesen (Kép: Getty Images)

Salma Hayek terhességi diabétesszel nézett szembe, amikor várandós volt a lányával, Valentinával. A színésznőnek a családjában, a felmenői között is van egyébként cukorbeteg. A terhesség során a 24-28. hét között szokták ellenőrizni terheléses cukorvizsgálattal a kismamák egészségét, ezen a vizsgálaton derült ki Salma Hayek terhességi cukorbetegsége is. A színésznő szülés után, 2008-ban nyilatkozott erről a Parents magazinnak: „Terhességi cukorbetegségem lett, amit nem vettem észre a vizsgálatig. Nem tudtam, hogy azért vagyok rosszul, mert terhes vagyok, vagy mert valami baj van. Végül kilenc hónapig tartott a hányinger, ami lehetett a cukorbetegség egyik tünete is.”

Nick Jonas

Nick Jonas énekesnél alig 13 évesen diagnosztizálták az 1-es típusú cukorbetegséget. Egy 2018-as Instagram-posztjában írt erről nagyon őszintén két egymás mellé tett képnél, az egyiken a diagnózis után, 2005-ben, a másikon 2018-ban látható Jonas. „13 évvel ezelőtt ezen a napon diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséggel. A baloldali képen pár héttel a diagnózis után vagyok látható. Alig 45 kilót nyomtam, mert rengeteget fogytam a cukorbetegség miatt – írta a képekhez Jonas. – A jobboldali képen is én vagyok most. Boldogan és egészségesen. Az egészségem a legfontosabb, rendszeresen edzem és egészséges ételeket eszem, és persze ellenőrzés alatt tartom a vércukromat. Teljes mértékben a kezemben tartom napról napra ezt a betegséget, és rendkívül hálás vagyok a családomnak és szeretteimnek, akik segítenek az utamon. Soha ne hagyd, hogy bármi visszatartson a boldog élettől.”

Bret Michaels

Bret Michaels

Bret Michaels (Kép: Getty Images)

A Poison együttes énekese hatéves korában kapta meg az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisát, és azóta naponta szüksége van inzulininjekcióra a betegség miatt. De ez szemmel láthatóan nem akadályozhatta meg abban, hogy világsztár és rocklegenda váljon belőle. „Bizonyos szempontból a betegség segített az utamon” – nyilatkozta egy interjú során az énekes. – Nem vitás, hogy nagyon fiatal és nagyon beteg voltam, amikor hatévesen diagnosztizáltak. Ez egy eléggé ijesztő korszaka volt az életemnek, de annyira kicsi voltam még, amikor kórházba kerültem a cukorbetegséggel, hogy nem vettem komolyan és bulinak fogtam fel. Azt hiszem, ez a betegség nekem áldás is volt, mert segített abban, hogy öntudatos legyek, ezzel együtt a szüleimtől önbizalmat kaptam és megtanították, hogyan figyeljek tudatosan a testemre, hogy tisztában legyek vele, mi történik a szervezetemben, hogy képes legyek jól enni és edzeni. Mindez nagy hatással volt rám, az életem alakulására, hiszen számomra ez egy élet-halál játék.”

Halle Berry

Halle Berry

Halle Berry (Kép: Getty Images)

Halle Berry szintén elég fiatalon, alig 19 évesen kapta meg a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisát, azóta pedig cukor- és lisztmentesen éli az életét. A Daily Mail magazinnak adott interjújában a színésznő elárulta, hogy amikor közölték vele a diagnózist, először úgy érezte, hogy ez egy halálos ítélet, ám azóta rájött, hogy a cukorbetegség egy ajándék számára. „Erőt adott, kemény és ellenálló lettem tőle, mert szembe kellett nézni a betegség miatt a valósággal, mindegy, hogy milyen fájdalmas és kényelmetlen volt.” Berry 2020-ban a járvány kapcsán is mesélt a cukorbetegségéről, hiszen emiatt a veszélyeztetett csoportba tartozott: „Nem érzem veszélyben magam. Nagyon szigorúan betartom a karantén szabályait és nem engedek akárkit be a kis buborékomba. Leválasztottunk egy részt a házunkból, ami egy sterilizáló szobaként működik, ha valami a külvilágból jön, annak ott kell maradnia egy darabig.”

James Earl Jones

James Earl Jones

James Earl Jones (Kép: Getty Images)

Darth Vader legendás hangja az 1980-as Star Wars-filmben (The Empire Strikes Back) James Earl Jones volt, aki először 2016-ban beszélt a diagnózisáról, mint kiderült, addigra már 20 éve küzdött a cukorbetegséggel. „Még 1990-ben diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséggel – mondta el a színész a Healthline magazinnak. – Egy olyan eseményen vettem részt, ahol segítettek a fogyásban és edzésben (a színészek gyakran akarnak fogyni egy film kedvéért), és az egyik edzésen elaludtam a tornateremben a padon. Ezt látta egy orvos, aki épp arra járt és szólt nekem, hogy ez nem normális, hanem egy tünet.” Jones nem akarta titkolni az állapotát, ahogy mondta, egyszerűen nem jött szóba a cukorbetegsége, olyan sokat dolgozott: „Nagyjából 60-70 éve egyfolytában dolgozom, nem volt érkezésem rá, hogy erről beszéljek a nagy nyilvánosság előtt. De most már van időm, és mindig is szerettem volna a cukorbetegséggel foglalkozni nyilvánosan.”

Patti LaBelle

Patti LaBelle

Patti LaBelle (Kép: Getty Images)

Patti LaBelle számára akkor derült ki, hogy valami nem stimmel, amikor egy fellépése során elájult a színpadon. Kiderült, hogy cukorbetegség áll a rosszullét hátterében, aminek hatására életmódot váltott az énekesnő, és lemondott még a kedvenc hétsajtos tésztájáról is a zabkása kedvéért. LaBelle édesanyja és nagynénje is cukorbetegséggel küzdött, erről egy interjú során így mesélt az énekesnő: „Az anyámnak a lábát kellett amputálni, a nagynéném pedig megvakult a cukorbetegség miatt. Amikor megkaptam 1995-ben a diagnózist, olyan volt, mint egy ébresztő, hogy itt az ideje befejezni a rántott csirkézést. A diagnózis előtt soha nem jártam orvoshoz, aztán amikor elájultam azon az éjjelen a színpadon, bementem a kórházba, ahol az orvos közölte, hogy 2-es típusú cukorbetegségem van. Soha nem jöttem volna rá magamtól, hiába voltak előttem a cukorbeteg rokonaim példaként, azt gondoltam, ez velem nem történhet meg. Azóta mindenkinek elmondom, hogy menjen és ellenőriztesse a vércukrát, mielőtt késő lenne.”

Lea DeLaria

Lea DeLaria

Lea DeLaria (Kép: Getty Images)

Az Orange is the New Black sorozat sztárja, Lea DeLaria épp a forgatás alatt tudta meg, hogy 2-es típusú cukorbeteg. Egy interjúban a színész elárulta, hogy nagyjából egy évtizedig nem járt orvoshoz, aztán a sorozat közben elment egy általános szűrésre, ahol kiderült, hogy magas a koleszterinszintje, magas a vérnyomása és cukorbeteg. Számára ez olyan élmény volt, mintha kopogtatott volna a halál ajtaján. „Mindig oda kell figyelnem a cukorbetegségre – mondta el Le DeLaria, aki 23 kilót fogyott a cukorbetegség miatti életmódváltás óta. – Mindig észnél kell lenni, bevenni a gyógyszereket, megfelelő táplálékot enni. Most már néha azért ehetek egy szelet sütit, ha nagyon szeretnék. Az elején közölték, hogy vagy krumplit vagy sört lehet, a kettő együtt nem megy. A sört választottam.”

Billy Porter

Billy Porter

Billy Porter (Kép: Getty Images)

Amikor Billy Porter nyilvánosan beszélt arról, hogy HIV-pozitív, akkor mondta el azt is, hogy 2-es típusú cukorbetegséggel is diagnosztizálták. A The Hollywood Reporter magazinban 2021-ben jelent meg a színész vallomása, amelyben röviden kitért a cukorbetegségére is: „2007 volt életem legrosszabb éve. Év elején, februárban diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséggel. Márciusban csődbe mentem. És júniusra megkaptam a HIV-pozitív diagnózist.” A cikkben kitér még a jelenlegi egészségügyi állapotára is a színész: „Rendszeresen járok orvoshoz és tudom, mi zajlik a testemben. Most vagyok életem legjobb, legegészségesebb formájában.”

Gabourey Sidibe

Gabourey Sidibe

Gabourey Sidibe (Kép: Getty Images)

Gabourey Sidibe, a 36 éves színésznő 2016-ban döntött úgy a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa után, hogy gyomorszűkítő műtétnek veti alá magát. A műtét előtt a People magazinnak nyilatkozott a döntéséről: „Nem akarok azon aggódni, hogy milyen szövődményei lesznek a cukorbetegségnek. Most folyton azért szorongok, hogy nehogy elveszítsem a lábujjaimat a betegség miatt.” 2017-ben megjelent, This Is Just My Face: Try Not to Stare című könyvében pedig még hozzátette: „Évekig tartott, mire rájöttem, hogy úgy vagyok szép, ahogy születtem. Nem azért mentem gyomorszűkítésre, hogy szép legyek, hanem azért, hogy kényelmesen tudjak magassarkúban sétálni.”

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top