nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzés

Egyre fiatalabb korosztályt érint a 2-es típusú cukorbetegség, eljött az életmódváltás ideje!

A cukorbetegséget örökölni is lehet, de gyakrabban fordul elő az a fajta diabétesz, ami a helytelen életmódból fakad. Ez a 2-es típusú cukorbetegség épp ezért megelőzhető, és csökkenthetők a következményeiből fakadó kockázatok.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) statisztikái szerint nagyjából 422 millió ember él ma a világon a cukorbetegség valamely fajtájával, és 1,5 millió halálban játszik szerepet a diabétesz évente, ezzel pedig a világ vezető halálokai között van. A 2-es típusú cukorbetegség sokkal nagyobb arányban fordul elő a nyugati országokban, ami nagyban köszönhető az egészségtelen étrendnek és mozgásszegény életmódnak.

Nem csak az időseket érinti

„A diabétesz kialakulásának oka, hogy vagy nem termelődik elegendő inzulin – ami a vércukor normális szinten tartásáért felelős legfontosabb hormon –, vagy épp nem hat megfelelően; a 2-es típusú cukorbetegség esetén legtöbbször mindkét probléma fennáll. A hiányt okozhatja az inzulintermelő sejtek pusztulása is – ez áll az 1-es típusú cukorbetegség hátterében. Ezeket a betegeket inzulinnal kell kezelni. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél többé-kevésbé megvannak az inzulintermelő sejtek, azonban nem működnek megfelelően, nem termelnek elegendő hormont. (…) Az 1-es típus diabétesz autoimmun betegség, amikor a saját immunsejtek pusztítják el az inzulintermelő sejteket. Gyakran társul hozzá más szervek autoimmun betegsége, mint a pajzsmirigybetegségek, lisztérzékenység, pigmenthiány, mellékvese-elégtelenség” – olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán. A cukorbetegség két fajtája tehát nem összekeverendő, az 1-es típusú mögött inkább örökletes hajlamok állnak, míg a 2-es típusú cukorbetegség okait főleg az életmódban kell keresni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt olvashatjuk, hogy „Az epidemiológiai adatok alapján nyilvánvaló, hogy hazánkban a cukorbetegség népbetegség jellegűnek tekinthető”, majd hozzáteszik, hogy a cukorbetegek 90 százalékánál 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak. Míg régebben ez időskori cukorbetegségnek számított, addig ma már a gyerekek is érintettek a problémába által, egyre több serdülőnél, vagy még fiatalabb korosztálynál diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget, amiért a fiatalok egészségtelen és mozgásszegény életmódját teszik felelőssé.

„Néhány évtizede kizárólag felnőtteknél diagnosztizálták, mára azonban egyre több fiatalt érint a 2-es típusú diabétesz. Már kétéves gyermeknél is kimutatták, bár ez nem számít tipikusnak, hiszen jellemzően kiskamaszkorban alakul ki” – írja Dr. Körner Anna, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense. A szakember szerint a serdülőknél a tünetek viszonylag későn jelentkeznek, a vércukorszint is sokáig normál szinten marad, ami késlelteti a diagnózist. A gyerekek azonban a szülőktől tanulnak, főleg, ha életmódról van szó, azt fogja a gyerek enni és úgy lesz az élete része a mozgás is, ahogy azt a szülőktől látja. Ezért rendkívül fontos, hogy mi, szülők mindent megtegyünk, állítsunk a gyerekeink elé jó példát az életmódunkkal, hogy a gyereknél is csökkentsük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A cukorbetegség a hallásra is hatással van!

A National Institute of Health tanulmánya szerint a hallásromlás a cukorbetegség korai jele is lehet. A nem diagnosztizált, magas vércukorértékű betegek 30 százalékkal nagyobb halláskárosodással éltek, mint egészséges társaik. A magas glükóz miatt károsodnak a fülben lévő erek, ezért romlik a hallás. Tegyél a hallásodért és egészségedért, csatlakozz az országos egészségfelméréshez, melyben a hallásromlás és a társbetegségek közötti összefüggést vizsgálják. Jelentkezés esetén részt vehetsz egy ingyenes, teljes körű hallásvizsgálaton, valamint egy ingyenes ujjbegyes és terheléses cukorvizsgálaton, emellett ingyenesen tesztelheted a hallásodnak megfelelő, legújabb generációs hallókészülékeket. Jelentkezés és további részletek a felmérésről ide kattintva.

Előzd meg a cukorbetegséget

Tegyünk meg mindent a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséért! (Kép: Getty Images)

Tenni kell a megelőzésért!

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséért az életmódváltással tudunk a legtöbbet tenni, hiszen a túlsúly és a kevés mozgás óriási kockázatot jelent a kialakulásában. De a sok stressz is hosszú távon vezethet prediabéteszhez, majd 2-es típusú cukorbetegséghez, úgyhogy az életmódváltásban nemcsak a testünkre, de a lelkünkre is figyelemmel kell lenni. A változtatásban a legjobb, ha apró lépésekkel haladunk, és nem akarunk mindenről egyszerre leszokni, hanem szép sorjában vesszük az egészségtelen szokásokat, hogy sikeres legyen az életmódváltás.

Mi az a prediabétesz?

A prediabétesz a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot. Azok érintettek ebben, akiknél enyhe vércukor-emelkedést mutattak ki, de annak értéke nem éri el a cukorbetegséget jelző mértéket. Ha valakinek a testében elkezdődtek a prediabétesszel járó folyamatok, a szervezetben az inzulintermelés működik, de a vércukorszint már megemelkedett. Ha időben felismerik a prediabéteszt, életmódváltással megállítható az inzulinszint csökkenése és ezáltal a cukorbetegség kialakulása.

Tiltólistás a cukor és fehér liszt

„A vércukorszintet nagyon emelő »rossz« szénhidrátokat, mint a fehér kenyér, a finom őrlésű gabona, cukros üdítőitalok, krumpli, péksütemény, édesség, ajánlott helyettesíteni étrendünkben »jó« szénhidrátokkal, például gyümölccsel, zöldséggel, hüvelyessel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, nagy rosttartalmú müzlikkel. Hasznos módszer az úgynevezett »okostányér«, melyen az egyes táplálékfajták javasolt arányait tüntették fel: a tányér egyik felét minden étkezés során elsősorban zöldség, kisebb részben gyümölcs foglalja el” – olvashatjuk a Semmelweis Egyetem tájékoztatójában. Az első változtatás tehát az legyen az étrendben, hogy kizárjuk a cukrot – nemcsak a fehéret, hanem mindenféle cukrot, ide tartozik a fruktóz vagy a méz is – és a fehér lisztes ételeket, és bevezetjük a teljes kiőrlésű gabonaféléket valamint a cukormentes ételeket helyette. Természetesen ez vonatkozik az innivalókra is: vizet igyunk, ne üdítőt! Az alapszabályok közé pedig felvesszük, hogy színesítjük az étrendünket, azaz minden étkezéshez lesz zöldség is a tányéron, a megfelelő rosttartalom érdekében.

Cukorbetegség

Forrás: Getty Images

Ezek a változtatások a legfontosabbak a megelőzésben a kutatók szerint is, akik 37 tanulmányt összevetve jutottak arra az eredményre, hogy azok az emberek, akik gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukros, fehér lisztes ételek) esznek többségében, 40 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek. Ha az étrendet megváltoztatjuk, figyelünk az egészséges összetevőkre és kisebb adagokat eszünk, akkor a túlsúly problémáját is megoldhatjuk ezzel az életmódváltással. Meg is kell oldanunk, hiszen az elhízás az egyik legnagyobb rizikófaktor a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

Kötelező a rendszeres mozgás

A rendszeres mozgásra nemcsak azért van szükség, mert segíti a fogyást, hanem mert a mozgással lehet javítani az inzulinérzékenységet, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintet kontrolláljuk azzal, ha rendszeresen mozgunk. A Semmelweis Egyetem tájékoztatója szerint „Egy gyereknek mindennap legalább 60 percet kell mozogni, egy felnőttnek pedig hetente 150 percet, lehetőleg a héten három napra elosztva, mert a szervezet két napon át emlékszik arra, hogy a mozgással javítottuk az inzulinérzékenységet.”

A WHO ajánlása szerint felnőtteknél ez a heti 150 perc kardiomozgás legyen, amit ki kell egészíteni heti 2×30 perc izomerősítő mozgással. A kardio természetesen nem kizárólag aerobikot jelent, hanem lehet gyors tempójú gyaloglás, biciklizés, úszás, evezés vagy tánc is, a lényeg, hogy a pulzust megdobja kellőképpen. Erősítő edzésnél sem kell rögtön kondigépekre gondolni, otthon is lehet saját testsúlyos edzést végezni gumiszalagok, kis súlyok segítségével, melyekkel az izmainkat dolgoztatjuk meg alaposan. De nemcsak a vércukorszint miatt, hanem a folyamatos stressz elleni küzdelemben is jó hasznát vesszük a testmozgásnak. Ugyanis mozgás közben csökken a stresszhormon szintje, az agyunk pedig boldogsághormont termel, így sokkal könnyebben elillan a stressz. Ha tehát minden szinten szeretnénk megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget, akkor az egészséges étrend mellett a rendszeres testmozgás sem maradhat ki az életünkből.

Egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top