nlc.hu
Egészség

Ez teszi a testeddel a vízivás

Ezt teszi a testeddel, ha minden reggel megiszol egy pohár vizet

Nem lőjük le a poént azzal, ha azt mondjuk, nem fogsz rosszat tenni az egészségeddel, ha a napi rutinod részévé teszed a reggeli vízivást.

Szakemberek győznek meg arról, miért is lenne fontos a reggeleket kávé helyett egy pohár vízzel indítani.

Rehidratál az éjszaka után

„Mivel alvás közben értelemszerűen nem tudsz vizet inni, a tested reggelre a kiszáradás jeleit mutathatja” – magyarázta dr. Casey Kelley, a Case Integrative Health alapítója és orvosigazgatója.

A szakember tapasztalata az, ha egy pohár vízzel indul a nap, akkor felgyorsíthatók a szervezet rehidratációs folyamatai, biztosítva, hogy a test minél előbb hozzájusson a működéséhez szükséges folyadékmennyiséghez.

Megnöveli a szellemi teljesítőképességet

Az agyadnak legalább annyira szüksége van a vízre, mint az oxigénre. Ha a reggelt rögtön vízivással indítod, az segíti az egész napos koncentrációt és növeli a teljesítményed.

Ezt teszi a testeddel egy pohár víz

Fotó: Getty Images/Oscar Wong

Elősegíti az emésztést

„A vízivás kritikus fontosságú az egészséges emésztés szempontjából” – jegyezte meg dr. Kelley, hozzátéve, hogy a hidratáltság segít a székrekedés enyhítésében, amely a kiszáradás egyik gyakori mellékhatása.

Erősíti az immunrendszert

Ha minden reggel megiszol egy nagy pohár vizet, azzal megalapozod az egész napi hidratációt. A megfelelően hidratált szervezet könnyebben szembeszáll a kórokozókkal is.

Megelőzheted a húgyúti fertőzéseket

A vese feladata a vérből a salakanyagok eltávolítása. Ha nem iszol elég vizet, ezek a savakkal együtt lerakódnak a vesében. Vesekövet és húgyúti fertőzéseket egyaránt okozhat a dehidratáltság.

Tudtad? Egy tanulmány szerint nőknél az 1,4%-os folyadékvesztés a koncentrációban és a kedélyállapotban is zavarokat okoz, és növeli a fejfájás esélyét. Férfiaknál ugyanakkor az 1,6%-os folyadékvesztés ártalmas a memóriára nézve, szorongást és fáradtságot vált ki.

Csökkenti az éhségérzetet

Igyál meg éhgyomorra egy pohár vizet, hogy elkerüld a reggeli túlevést! „Az éhség- és szomjúságérzetet gyakran összekeverjük, így a hidratáltság csökkentheti a harapnivalók és a túlevés iránti vágyat” – javasolja dr. Kelley.

A hideg víz felpörgeti az anyagcserét és megakadályozza a test túlmelegedését, míg a meleg víz segíti az emésztést és enyhíti a székrekedés tüneteit.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top