nlc.hu
Egészség

Francia szakács főz egy lengyel kórházban

Francia szakács főz a betegekre egy lengyel kórházban

Megelégelték az ehetetlen kórházi kosztot.
Kórházi étkezés

Lengyelországban sem sokkal étvágygerjesztőbb a kórházi koszt a hazainál, külön Facebook-csoportok is létrejöttek, amelyek azt taglalták, milyen ehetetlen ételeket kínáltak a lábadozóknak. A nyugat-lengyelországi Bolesławiec egyik intézményében azonban hatalmas fordulatot vett a gasztrokultúra: felvettek egy francia szakácsot, és vadiúj konyhai berendezéseket vásároltak, adja hírül a 444.

A lengyel közszolgálati tévé is forgatott a kórházban, amikor ott jártak, épp sütőtöklevest, gulyást és brokkolis-csirkés rigatonit szolgáltak fel a betegeknek. A menüt az osztrák és lengyel származású Klaudiusz Kędzierski séf készítette, aki az elmúlt évtizedekben Franciaországban, Bordeaux környékén dolgozott.

Az ételek minősége mellett azon is szeretne változtatni a kórház vezetősége, hogy a páciensek kiegyensúlyozottan táplálkozhassanak, ami a kórház szerint nagyban hozzájárul a felépüléshez. Mostantól vegán és vegetariánus menüt is kérhetnek a páciensek, így végleg búcsút inthetnek a rossz minőségű kórházi kosztnak.

Egy 2009-es jelentésből az derült ki a lengyel kórházakban felszolgált ételekről, hogy „gyakran rossz minőségűek”, nem túl táplálóak és „veszélyes baktériumokat tartalmaznak”, azaz romlottak. 

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top