nlc.hu
Egészség

Antibiotikum-hiány Európában

Hiánycikk lett az antibiotikum Európában

Egész Európában hiány van antibiotikumokból, pedig egyre nagyobb a kereslet.
Gyógyszerek halomban

Számos európai országban hiány van az antibiotikumokból, mert miközben nő a gyógyszerek iránti kereslet, a gyártók ellátási nehézségekkel küzdenek – vette észre a Wall Street Journal cikkét az Index.

Hiánycikk az amoxicillin, a cefalosporinok és más széles körben használt antibiotikumok. Az egészségügyi szakemberek és a gyártók több tényezővel magyarázzák a hiányt. Egyrészt miután világszerte feloldották a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, egyre többen megbetegedtek, így nőtt az antibiotikumok iránti kereslet. A gyártók eközben azzal szembesülnek, hogy bizonyos összetevőkhöz vagy a csomagoláshoz csak késve tudnak hozzájutni, részben a kínai Covid-korlátozások miatt, mert Kínában mostanáig szigorú járványügyi intézkedések voltak hatályban. Az emelkedő energiaköltségek pedig megnehezítik egyes energiaigényes folyamatok fenntartását.

A Sandoz, a Novartis AG svájci gyógyszergyártó generikus üzletága közölte, hogy csak késve tudja teljesíteni a megrendeléseket, mert nem tudják beszerezni a csomagolóanyagokat. A Centrient Pharmaceuticals Netherlands, egy másik jelentős antibiotikumgyártó vállalat úgy nyilatkozott, hogy csökkentette egy kulcsfontosságú összetevő gyártását, mivel nem tudja eléggé megemelni az árakat a megnövekedett áramköltségek ellensúlyozására.

„Aggódunk, mert úgy hallottuk, hogy a hiány három vagy négy hónapig tarthat” – mondta Remi Salomon, a párizsi Necker-Enfants Malades kórház gyermekorvosa, aki a város állami kórházainak orvosait is képviseli.

Az orvosok most olyan irányelveket készítenek, amelyek rövidebb antibiotikum-kúrát javasolnak, hogy elegendő legyen a kisebb gyógyszerkészlet is. Ám Dr. Salomon szerint a kezelés időtartamának csökkentése azzal járhat, hogy egyesek nem gyógyulnak ki a fertőzésből.

Az Európai Gyógyszerügynökség közölte: vizsgálja az amoxicillinhiányt kiváltó okokat, és mérlegelik a probléma enyhítését szolgáló intézkedéseket.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top