nlc.hu
Utazás

Kína cenzúrázza a foci-vb közvetítését

Kína cenzúrázza a foci-vb közvetítését a maszk nélküli tömeg miatt

Miközben kínaik százmilliói még mindig nagyon szigorú járványügyi korlátozások között élnek, a katari focivébén maszk nélkül szurkol a tömeg. Ezt nem kellene mutatni a kínai cenzorok szerint.

A kínai állami televízió cenzúrázta a katari futball-világbajnokság mérkőzéseit, hogy ne látszódjanak a teltházas stadionokban maszk nélkül szurkoló emberek tízezrei; a látvány ugyanis felháborította a kínaiakat, mert továbbra is szigorú járványügyi korlátozások alatt állnak – írja a Guardian.

A kínai netezők szerint nagyon visszás, hogy több százezer ember gyűlt össze Katarban karneváli hangulatban, miközben ők még mindig Hszi Csin-ping elnök zéró toleranciás járványpolitikája miatt szenvednek, pedig az efféle szigorú korlátozásokat már a legtöbb ország elhagyta.

Brazil szurkolók a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának elsõ fordulójában játszott Brazília-Szerbia mérkõzés kezdetén a Loszaíl Stadionba 2022. november 24-én

Sehol egy maszk. Brazil szurkolók a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának első fordulójában játszott Brazília-Szerbia mérkőzés kezdetén a Loszaíl Stadionba 2022. november 24-én (Fotó: MTI/AP/Andre Penner)

Mark Dreyer, China Sports Insider bloggere észrevette, hogy a China Central Television (CCTV) állami csatornán közvetített mérkőzéseket úgy vágták meg, hogy az éljenző tömegről készült felvételeket elkerüljék, és helyette közeli felvételeket mutassanak a játékosokról és az edzőkről.

„Természetesen lesznek olyan helyzetek, amikor még mindig láthatunk tömegfelvételeket, szélesebb képkivágásokat pár gól után” – írta Dreyer a Twitteren, de szerinte egyértelműen kevesebb a tömegről készült kép.

Az efféle kínai „megelőző cenzúra” nem újdonság, a műsorszolgáltatók eleve óvatosak a nemzetközi sporteseményeken készült tömegfelvételekkel kapcsolatban, mert nem tudják, hogy mit láthatnak, például tibeti zászlókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top