nlc.hu
Szabadidő

A Jóbarátok-különszám cenzúrája Kínában

Nagyon-nagyon furcsa lett a Jóbarátok-különszám kínai változata

Kínában márpedig nincs homoszexualitás!
A Jóbarátok óriási siker volt 10 éven át, így néznek ki a szereplők ma

Egy csomó részt kivágtak Kínában a Jóbarátok-különkiadásból: eltűnt Lady Gaga, Justin Bieber, a BTS zenekar, minden LMBTQ-emberekre tett utalás, vagy például az is, amikor Chandler egy medúzacsípés miatt lepisili Monicát – írja a hvg.hu. A filmet három kínai streamingszolgáltató tette közzé, ezek mindegyike betartotta a szigorú cenzúrát, igaz, a pisilős rész csak két platformról tűnt el. Hogy a cenzúra állami utasításra történt-e, vagy a szolgáltatók maguk döntöttek így, az nem világos, mindenesetre nem pontosan ugyanolyan cenzúráról van szó: az iQiyi hat, a Tencent Video öt, a Youku négy percet vágott ki a műsorból.

A kivágott zenészek korábban mind feldühítették a kínai kormányt, ezért kellett menniük. Lady Gagát azután tiltották el a kínai koncertektől, hogy 2016-ban a dalai lámával találkozott, Justin Bieber azzal dühítette fel Kínát, hogy 2014-ben fotót posztolt magáról a Yasukuni Szentélynél, amely elítélt háborús bűnösök és elhunyt katonák előtt is tiszteleg, és amelyet Kínában annak jelképeként tartják számon, hogy Japán nem sajnálja, amit a múltban tett. A dél-koreai BTS együttes vezetője pedig egyszer arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea osztozik a „fájdalmas múltban”, mivel a két ország együtt harcolt hetven éve a koreai háborúban. Ez azért dühítette fel Kínát, mert az ország Észak-Koreát támogatta anno.

A rajongóknak szóló százperces, megható csoda – írta kritikusunk a különkiadásról. Szégyentelen nosztalgiaparádé lett a Jóbarátok: Újra együtt, de nem is ígértek mást. Ők hatan még ma is egy csettintésre alakulnak át régi, imádott karaktereikké, a színfalak mögüli történeteik pedig csodálatosak, és a Büdös macska is elhangzik egy duettben Lady Gagával.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top