nlc.hu
Egészség

Elfogyott a patikákból egy gyakran felírt szorongáscsökkentő

Kifogytak a patikák a szorongáscsökkentő gyógyszerből

Egy gyakran használt, vékönyteles gyógyszer vált hiánycikké.
Gyógyszerek halomban

Hetek óta hiánycikk az egyik ismert szorongáscsökkentő gyógyszer a hazai patikákban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján is az áll, hogy átmenetileg nem szerezhető be az ismert márka, de egy másik készítmény rendelkezésre áll ugyanazzal a hatóanyaggal, írja a Telex.

Az ismert vényköteles gyógyszer hatóanyaga a klonazepám, amely görcsgátló, nyugtató, izomlazító és szorongásoldó hatású. Legtöbbször szorongásos állapotok és ezekhez kapcsolódó tünetek, pánikbetegség, illetve epilepszia esetén írják fel, utóbbi esetben akár csecsemőknél és gyermekeknél is használható.

Vannak, akiknek tartósan vagy életük végéig kellene szedniük a gyógyszert, és ha nem tudják beszerezni, az a görcsök visszatérését vagy megvonási tüneteket okozhat. (Egy másik közismert szorongáscsökkentő gyógyszercsoport hatóanyaga az alprazolam, ezekből nincs hiány a patikákban.)

A Telex több hazai gyógyszertárban érdeklődött, de nem járt sikerrel: „A legtöbb helyen azt mondták, hogy nincs, az egész országban hiánycikk. Egyedül egy kisebb budapesti patikában válaszolták azt, hogy náluk még van négy dobozzal. Egy helyen semmilyen felvilágosítást nem akartak adni, mondván, hogy ‘vannak visszaélések ezzel a szerrel’. Arra vonatkozóan sem tudtak pontos felvilágosítást adni, hogy mikorra szűnhet meg a hiány. Egy patika vezetője kérdésünkre azt mondta: őt úgy tájékoztatták, hogy karácsony után a jövő év elején érkezhetnek újabb készletek.”

A gyógyszerhiány kezdetét november 11-től datálják és elvileg december 15-ig tartott. 

A gyógyszert rendszeresen szedő betegeknek az OGYÉI nyilvántartása szerint elérhető egy másik klonazapám tartalmú készítmény 0,5 mg-os és 2 mg-os kiszerelésben is. Ezek nem számítanak hiánycikknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top