Ártatlannak tűnő jelekből jött rá az anya, hogy cukorbeteg a kétéves lánya

Bagaméri Viki | 2023. Február 12.
Az anyuka 2 éves kislányánál diagnosztizáltak cukorbetegséget, most azt is elmeséli, milyen tünetek alapján jöttek rá, hogy mivel állnak szemben.

Azt, hogy Ashley Henschen kislánya, Layla jóval többet kezdett inni a megszokottnál, az anyuka kezdetben betudta a melegnek, az első jelekre ugyanis tavaly május környékén lett figyelmes. Nemcsak az volt szembetűnő, hogy a totyogó gyakrabban kért vizet, hanem az is, hogy alkalmanként majdnem két pohárnyit is megivott. Cukorbetegségre azonban egyáltalán nem gondolt a család.

Ha pedig több folyadékot fogyasztott, logikusnak tűnt, hogy a kislány pelenkáját is gyakrabban kellett cserélni. A helyzet ráadásul egyre csak romlott, és valami azt súgta az anyukának, hogy ez nem lehet normális. Ashley ezért jobbnak látta, ha felhívja a gyerekorvost, és elmondja, mit tapasztalt, amivel tulajdonképpen komoly szövődményektől mentette meg a kislányát, a fel nem ismert és kezeletlen diabétesz ugyanis csendesen tesz kárt az érintettek szervezetében.

„Nem tettem mást, csak hallgattam az anyai ösztöneimre. Egyszerűen éreztem, hogy nem az a megoldás, hogy nagyobb méretű pelenkára váltunk, vagy hogy nappalra is jobb nedvszívó képességű, éjszakai pelust adok rá” – idézte fel Ashley, majd hozzátette, hogy egy szimpla vérvizsgálattal azonnal beigazolódott a gyerekorvosuk gyanúja: Layla vércukor-értékei az egekben voltak, több mint ötszörösét mérték a megengedettnek. 

A szülők megfigyelték azt is, hogy Layla ingerlékenyebb lett, főleg az étkezések után. „Először azt hittük, ez betudható a kétévesekre jellemző dackorszaknak. Ha jobban belegondolok, minden jelre adott volt valamilyen magyarázat, ami miatt akár a szőnyeg alá is söpörhettük volna a problémákat” – tette hozzá az anyuka, aki akkoriban elképzelhetetlennek tartotta, hogy étterembe menjenek Laylaval, annyira hisztis lett a kislánya.

Az összeomlás szélére került a totyogó

„Amikor orvoshoz fordultunk, az egyik nővérke megkérdezte tőlem, hogy gyakran ébred-e Layla teljesen átázott pelenkával reggelente. A válaszom egyértelmű igen volt. Innentől az események felgyorsultak, elsőként vizeletvizsgálatra került sor, ami azonnal jelezte, hogy komoly baj van” – mesélte a történteket Ashley, aki nem gondolt arra, hogy a kislánya cukorbeteg lehet. Mint mondta, teljesen összezavarodott, mikor meghallotta a diagnózist, az pedig különösen aggodalommal töltötte el, hogy az orvosok azonnal kórházba irányították őket, olyan rosszak lettek az első vizsgálati eredmények.

Amikor befutottak, a doktorok újabb teszteket végeztek, mindegyiket sürgősséggel. Layla szervezete addigra meglehetősen rossz állapotban volt az inzulinhiány miatt, nem sok kellett hozzá, hogy a kislány úgynevezett diabéteszes kómába essen. „A kórházban azt mondták, hogy az utolsó pillanatban érkeztünk, és hogy nagyon sokat segítettünk Laylának azzal, hogy időben felfigyeltünk az 1-es típusú cukorbetegség tüneteire” – folytatta Ashley.

Jelek, amik gyerekkori cukorbetegségre utalnak

A szakértők azt javasolják, hogy ha ezek fennállnak, a biztonság kedvéért érdemes konzultálni a gyermekorvossal. Ha nem áll fenn cukorbetegség, akkor a család megnyugodhat, ha viszont beigazolódik a diabétesz, időben kezdetét veheti a kezelés, ami mellett a cukorbeteg gyerekek is teljes életet élhetnek, tudniuk kell azonban, hogy mire kell gondosan ügyelniük.

Layla mindennapjai diabétesszel

A diagnózist követően a kislány még két napig volt kórházban, ezalatt megtanították a szüleinek, hogyan viseljék gondját Laylának. „Ahogyan rendeződtek a dolgok, újra boldognak láttuk, és ez a mai napig így van. Amíg nem került orvoshoz, nem érezte jól magát a bőrében, nem is csoda, hogy olyan nyűgös és hisztis volt az utóbbi hetekben”– emlékezett vissza az anyuka, aki már naponta többször is ellenőrizi a kislánya vércukorszintjét, és az étkezések előtt pótolnia is kell a szervezetéből hiányzó inzulint. 

„Próbáljuk játékossá tenni számára az inzulinpótlást. Minden injekció után pacsit adunk neki, elképesztően bátran és jól visel minden megpróbáltatást. Szerencsére ahhoz, hogy megmérjük a cukrát, nem kell minden alkalommal megszúrnunk, mert került a bőre alá egy érzékelő, ami folyamatosan elküldi az értékeket az okostelefonunkra” – tette még hozzá mindennapjaikról Ashley, aki mindent megtesz azért, hogy Layla semmiből se maradjon ki, amit a vele egyidős gyerekek csinálnak.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Exit mobile version