nlc.hu
Egészség

Brit férfi elrontott magyarországi fogászati kezelése

Öngyilkos lett egy brit férfi, aki 14 évig szenvedett egy elrontott magyarországi fogászati kezelés miatt

A nyugdíjas férfinek több mint 50 millió forintnak megfelelő összeget ítéltek meg kártérítésként, ám a fogorvos angliai biztosítója úgy döntött, nem fizet.
Fogászati rendelő belseje

Egy nyugdíjas brit férfinek 14 éven keresztül kínzó fájdalmai voltak egy elfuserált magyarországi fogászati kezelés miatt, ám mielőtt egyetlen pennyt is kapott volna a 117 ezer fontos, mintegy 50 millió forintos kártérítésből, öngyilkos lett – vette észre a Telex a Daily Mail hírét.

Clive Worthington 2008-ban egy magyarországi fogorvoshoz fordult implantátumok és műfogsor beültetése miatt. A beavatkozások azonban rosszul sikerültek, a férfi fogai nem álltak megfelelően, rágási problémái lettek, ínyfertőzés alakult ki, fejfájás és állkapocsferdülés jelentkezett nála. Mindezek miatt nem tudott rendesen enni, lefogyott, és nem tudott kimozdulni az otthonából, szorongás és depresszió gyötörte. 

A fogászati cégnek Angliában is volt kirendeltsége, ahol az idős férfi rendszeresen felkereste a kinti engedéllyel is rendelkező magyar fogorvost. A fájdalmai azonban az újabb kezelések hatására sem múltak el.

Végül 2015-ben a magyar orvos elismerte, hogy „szaktudása itt véget ért”, és megkérte a férfit, hogy menjen egy másik fogorvoshoz, valamint kérjen kártérítést a biztosítójától.

A férfi ezt meg is tette, az Általános Fogászati Tanács (GDC) kivizsgálta az ügyet. Megállapították, hogy a magyar fogorvos többi hibát is elkövetett az idős páciens kezelése során, ezért csak felügyelet mellett engedték neki, hogy megtartsa a praxisát. Azt is kikötötték, hogy az Egyesült Királyságban csak akkor dolgozhat, ha minden leendő munkaadójának bejelenti a szabálysértést.

A doktornő felelősségének megállapítása mellett Worthington úr számára kártérítést ítéltek meg, bár erre négy évet kellett várnia: 2019 novemberében arra utasították a fogorvost és a fogászati céget, hogy fizessenek a férfinek összesen 117 378,42 fontot 14 napon belül, ám ez nem történt meg.

A kártérítés kifizetésére egy jogi kiskapu miatt nem került sor. A doktornőnek a Dental Defence Union (DDU) nevű érdekképviseleti szervezet volt a biztosítója, amely elméletileg fedezetet nyújt a tagjainak a hasonló kártérítési ügyekben. Ám a DDU úgy döntött, nem fizeti ki az összeget, mert ez „mérlegelési jogkörükbe” tartozik, és meg sem indokolták a döntésüket.

A jogi kiskapu miatt Clive Worthington egyetlen pennyt sem kapott, és 2022 szeptemberében, 81 éves korában öngyilkos lett. Lánya, a 43 éves Gina Tilly most igazságot szeretne apja ügyében. A férfi családja megpróbálhatja közvetlenül az orvostól behajtani a kártérítést, de a nő elvileg már nem tartózkodik az Egyesült Királyságban.

Van segítség!

Ha neked vagy valakinek a környezetedben segítségre van szüksége, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top