Egyik napról a másikra ír akcentussal kezdett el beszélni egy rákos férfi Amerikában

nlc | 2023. Február 17.
Egy ritka rendellenességben szenvedett.

Egy amerikai férfinál „kontrollálhatatlan ír akcentus” alakult ki, miután prosztatarákot diagnosztizáltak nála, annak ellenére, hogy soha nem járt Írországban – állítják a kutatók a BBC értesülései szerint.

Az ötvenes éveiben járó észak-karolinai férfi feltehetően külföldi akcentus szindrómában (FAS) szenvedett. A ritka rendellenesség miatt a férfi, akinek nem volt közvetlen írországi rokona, haláláig ír tájszólásban beszélt.

Az esetet az észak-karolinai Duke Egyetem és a dél-karolinai Carolina Urológiai Kutatóközpont közösen tanulmányozta és jelentette.

„Tudomásunk szerint ez az első olyan eset, amikor a FAS-t prosztatarákos betegnél írták le, és a harmadik, amelyet rosszindulatú daganatos betegnél írtak le” – mondták a jelentés szerzői. A férfi azonosító jellemzőinek nagy része, köztük a neve és a nemzetisége nem szerepelt a jelentésben, de az kiderült, hogy a 20-as éveiben Angliában élt, és voltak írországi barátai és távoli családtagjai. Ennek ellenére, korábban soha nem beszélt külföldi akcentussal.

„Az akcentusa kontrollálhatatlan volt, minden környezetben jelen volt, és fokozatosan állandósult” – írják jelentésükben a kutatók, hozzátéve, hogy először 20 hónappal a rák diagnosztizálása után kezdődött.

„A tünetek megjelenésekor nem volt neurológiai eltérés, pszichiátriai anamnézis vagy agyi MRI-rendellenesség” – áll a jelentésben. A kutatók gyanúja szerint a hangváltozást egy paraneoplasztikus neurológiai rendellenességnek (PND) nevezett állapot okozta.

A PND akkor fordul elő, amikor a rákos betegek immunrendszere megtámadja az agyuk, valamint az izmok, az idegek és a gerincvelő egyes részeit. Más, FAS-ban szenvedő emberek a BBC-nek azt a nyugtalanító érzést írták le, mintha egy „idegent hallanának”, valahányszor beszélnek.

A FAS egyik első bejelentett esete 1941-ben történt, amikor egy fiatal norvég nőnek német akcentusa alakult ki, miután a második világháború egyik légitámadása során bombasrapnel találta el. Őt a helyiek elkerülték, mert náci kémnek hitték, pedig csak egy rendellenességben szenvedett.

Exit mobile version