nlc.hu
Egészség

Fogkefe cseréje betegség után

Tényleg le kell cserélni a fogkefét betegség után?

Vajon mindenképp célszerű új fogkefét vásárolni betegség után, vagy elég fertőtleníteni a régit?

Ha átestél valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzésen, adja magát, hogy azokat a tárgyakat, melyekkel a betegséged alatt közvetlenül érintkeztél, alaposan megtisztítsd vagy akár le is cseréld. Ez utóbbi kategóriába sorolják általában a fogkefét is. De vajon tényleg ki kell dobni vagy elég egy alapos fertőtlenítés? 

Nos, a rövid válasz: igen, ki kell dobni. Ez különösen fontos olyankor, ha olyan fertőzésen vagy túl, mint a szájüregi herpesz, az influenza, a torokgyulladás vagy akár a közönséges megfázás. 

A baktériumok a fogkefén 24 órától akár több hétig is elélhetnek, a betegség vagy a baktériumok konkrét típusától függően. Az Augusta Egyetem fogászati iskolája szerint például az influenzavírus akár három napig is megmaradhat a fogkefén. Bár az újrafertőződés kockázata is csekély, azért jobb félni, mint megijedni.

Fogkefék pohárban

(Fotó: Getty Images)

„A betegség ideje alatt használhatjuk ugyanazt a fogkefét, feltéve, hogy a gyógyulást követően lecseréljük. A fogkrémtubussal azonban legyünk óvatosak, különösen, ha a háztartás más tagjaival osztozunk rajta. Érdemes saját fogkrémet használni, hogy elkerüljük a baktériumok átjutását a fogkeféről a fogkrémes tubusra – figyelmeztetett dr. Lauren Becker általános és kozmetikai fogorvos a Huffpost cikkében.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra is: a fogkefét lehetőleg ne tartsuk letakarva, a rajta élő baktériumok többsége ugyanis oxigén jelenlétében elpusztul.  

Abban az esetben, ha semmiképpen sem szeretnéd lecserélni a fogkeféd, betegség után akkor is fontos fertőtleníteni azt. A forralás azonban nem elegendő, sőt, nem is megfelelő megoldás. Ehelyett antibakteriális szájvízbe, szódabikarbónás vagy ecetes oldatba vagy műfogsor tisztítóba áztatva célszerű fertőtleníteni. 

Az Amerikai Fogászati Szövetség ajánlása szerint egyébként a fogkeféket háromhavonta szükséges cserélni, az elhasználódott sörték és az idővel felhalmozódó mikrobák miatt. Ugyanez érvényes az elektromos fogkefékre is: a fejet három vagy maximum négy havonta érdemes kicserélni akkor is, ha ezalatt nem voltál beteg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top