nlc.hu
Egészség

Ez történik, ha éhgyomorra iszol kávét

Ez történik a testedben, ha éhgyomorra iszol kávét

Nem épp a legegészségesebb megoldás, ha semmit sem eszel a reggeli kávéhoz. De az sem mindegy, hogy mit...

Veled is előfodul néha vagy esetleg kifejezetten szokásod, hogy reggelente éhgyomorra iszod meg a kávédat? Belegondoltál már, hogy ennek hatására mi zajlik le a szervezetedben? 

„A kávé serkentheti a gyomorsavtermelést, ami gyomorpanaszokat vagy savas reflux kialakulását okozhatja. Serkentheti a kortizol termelését is, ami egy stresszhormon a szervezetben. Bár némi kortizol fontos a vércukorszint, a vérnyomás és az anyagcsere szabályozásához, a túlzott mennyiség hosszú időn keresztül magas vérnyomáshoz, szabályozatlan vércukorszinthez, potenciálisan pedig cukorbetegséghez és a csontsűrűség csökkenéséhez vezethet. Nem ideális, különösen akkor nem, ha a reggel már amúgy is stresszes időszak a számodra” – magyarázta a Real Simple magazinnak Christina Manian dietetikus, táplálkozási szakértő.

Kávézó, ásító nő

Te is éhgyomorra iszod? (Fotó: Getty Images)

Bár személyes döntés, hogy hogyan és mikor akarod elfogyasztani a nap első csésze kávéját, a szakember azt tanácsolja, hogy pár falatot akkor is egyél mellé, ha nem szeretsz reggelizni. Ez segít abban, hogy a kávé által létrehozott gyomorsavnak legyen mit feldolgoznia. 

A dietetikus ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a kávé élénkítő hatását nem befolyásolja, hogy éhgyomorra vagy valamilyen szilárd táplálék kíséretében fogyasztjuk el. „A kávé bizonyítottan növeli a koncentrációs szintet, és a kutatások szerint ezen nem változtat, hogy ettél-e előtte vagy sem.” 

Nem mindegy persze az sem, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk reggelente. Ha édesítőszert adsz a kávéhoz, az megemelheti a vércukorszintedet, ami olyan „cukorrohamot” válthat ki, mely aztán rövidesen összeomláshoz vezet, így akár fáradtnak is érezheted magad az első csésze kávéd után. Az italba kerülő édesítőszer hatásait azonban enyhítheti az, amit a kávé elfogyasztása előtt vagy mellé megeszel, különösen, ha az étel rostot, fehérjét vagy egészséges zsírokat tartalmaz. Ilyen, reggelire való ételek többek között a főtt tojás, a gyümölcsös vagy müzlis joghurtok, vagy épp egy marék diákcsemege.

A szakember szerint reggel a feketekávé a legegészségesebb választás, de az alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel vagy a növényi tejekkel hígított változatok is rendben vannak. Ami az édesítőszereket illeti, a méz vagy a juharszirup előnyösebb, mint a nádcukor.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top