nlc.hu
Életmód

Növényi tejek

Kalóriától a fehérjetartalomig! Mindent a különböző növényi tejekről

Szója, rizs, zab, mandula és kókusz... Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az öt legnépszerűbb növényi tejről.

Szójatej

A legismertebb növényi tej. Meglehetősen sajátos íze van, mely márkánként is gyakran eltérő. Tehéntej helyett önthetjük a kávénkba, de használhatjuk sós ízvilágú fogások készítésekor is. Hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, viszont a kalória-, zsír- és szénhidráttartalma nagyjából a fele annak. A szójatej fogyasztása hozzájárul a szívproblémák megelőzéséhez, de a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek is jót tesz, nem ajánlott viszont gluténintoleranciával küzdőknek. Egyes kutatások szerint kedvezőtlen hatással lehetnek a pajzsmirigy működésére, illetve a menstruációs ciklusra is. Az arra érzékenyeknél pedig maga szója is kiválthat allergiás reakciót. A tehéntej-allergiások számára ritkán jelent megfelelő alternatívát, ugyanis ők nagy eséllyel a szójatejre is allergiásak.

Rizstej

A rizstejet őrölt fehér- vagy barnarizsből és vízből készítik. Ez a legkevésbé allergizáló tej az összes növényi tej közül, így biztonsággal választhatják azok, akik allergiásak a tejtermékekre, a szójára, a gluténre vagy a diófélékre. Enyhe, természetesen édeskés ízű, vizes állagú. Fogyasztható önmagában vagy zabpehellyel, de passzol a turmixokba, desszertekbe is. A kalóriatartalma a tehéntejéhez hasonló, viszont sokkal kevesebb fehérjét és zsírt is tartalmaz, szénhidrátból viszont közel a dupláját. Magas glikémiás indexű, tehát hogy gyorsan felszívódik a bélben, és gyorsan emeli a vércukorszintet, emiatt cukorbetegek számára a fogyasztása nem ajánlott. 

Ismerd meg a növényi tejeket!

Ismerd meg a növényi tejeket! (Illusztráció: Getty Images)

Zabtej 

Legegyszerűbb formájában a zabtejet zab és víz keverékéből készítik, a gyártók azonban rendszerint extra összetevőket, például olajokat és sót adnak hozzá a megfelelő íz és állag elérése érdekében. Édes, könnyed ízű, remekül illik turmixokba és gabonapelyhekhez, főzésnél pedig a tehéntejhez hasonlóan használható. Kalóriatartalma hasonló, mint a tehéntejnek, fehérjéből és zsírból körülbelül fele annyit, szénhidrátból viszont dupla annyit tartalmaz. Magas koleszterinszinttel rendelkezőknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Mandulatej 

A mandulatej teljes mandula, vagy mandulavaj és víz felhasználásával is készül. Vásárláskor érdemes odafigyelni a mandulatartalmára, ugyanis néhány gyártónál ez bizony mindössze 2 százalék, de kaphatók 7–15 százalék mandulát tartalmazó változatok is. Könnyű állagú, enyhén édes, érezhetően mandulás ízű. Kávéban, turmixokban és desszertekben helyettesíti a legmegfelelőbben a tehéntejet. Negyedannyi kalóriát, feleannyi zsírt és jelentősen kevesebb fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej. Az egyik legjobb választás azoknak, akik alacsony kalóriatartalmú étrendet követnek. Kiváló természetes E-vitamin-forrás.

Kókusztej

A kókusztej vízből és a kókusz fehér húsából készül. Krémes állagú, édes, kókuszízű, sokak szerint a legfinomabb növényi tej. Harmadannyi kalóriát és feleannyi zsírt, illetve lényegesen kevesebb fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej. A legalacsonyabb fehérje- és szénhidráttartalmú növényi tej, így megfelelő választás azok számára, akik a szénhidrátbevitelüket szeretnék csökkenteni, nem válik be viszont azoknak, akiknek magas fehérjebevitelre van szükségük.

Még több vegán finomság

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top