nlc.hu
Egészség

Ezért ne vegyél be azonnal gyógyszert, ha belázasodsz

Egy új kutatás elárulja, miért ne vegyél be gyógyszert azonnal, ha belázasodsz

A láz a tanulmány szerint segít a fertőzés leküzdésében.
gyógyszer egy kisgyerek tenyerében

Az Albertai Egyetem új tanulmánya szerint az enyhe láznak egészségügyi előnyei lehetnek: a kutatók azt találták, hogy a halaknál a kezeletlen mérsékelt láz segített a fertőzések gyors tisztulásában és a gyulladás csökkentésében – írta meg a Scitech Daily.

Bár a természetes láz emberekre gyakorolt előnyei még megerősítésre várnak, a kutatók úgy vélik, hogy a hasonló hatásra számíthatunk az állatvilágban közös lázmechanizmusoknak köszönhetőek.

A kutatók felfedezték, hogy a halaknál a mérsékelt láz segített abban, hogy gyorsan kiűzzék a fertőzést a szervezetükből, szabályozzák a gyulladást, és helyreállítsák a sérült szöveteket.

„Hagytuk, hogy a természet tegye a dolgát, és ebben az esetben ez nagyon is pozitív dolog volt” – mondja Daniel Barreda immunológus, a tanulmány vezető szerzője, az egyetem agrár-, élet- és környezettudományi karának professzora.

A mérsékelt lázat a szervezet képes mind előidézni, mind leállítani azt természetes úton, gyógyszerek nélkül – magyarázta Barreda. A természetes láz emberre gyakorolt egészségügyi előnyeit még kutatásokkal kell igazolni, de a kutatók szerint mivel a lázat mozgató és fenntartó mechanizmusok közösek az állatokkal, joggal feltételezhető, hogy hasonló előnyök fognak jelentkezni az embernél is.

Ez azt is jelenti, hogy az enyhe láz első jeleinél nem érdemes azonnal a vény nélkül kapható lázcsillapítókhoz kapnunk.

„Ezek ugyan elveszik a lázzal járó kellemetlenséget, de valószínűleg ezzel lemondunk e természetes reakció néhány előnyéről is” – mondta a kutató.

A tanulmány segít megvilágítani azokat a mechanizmusokat is, amelyek a mérsékelt láz előnyeit eredményezik. Barreda megjegyezte, hogy ez az állatvilágban 550 millió éve evolúciósan konzerválódott.

„Minden vizsgált állatban megvan ez a biológiai válasz a fertőzésre” – összegezte.

A tanulmányhoz a halakat bakteriális fertőzéssel fertőzték meg, majd viselkedésüket gépi tanulással követték és értékelték. A külső tünetek hasonlóak voltak az embereknél lázas állapotban tapasztaltakhoz, beleértve a mozdulatlanságot, a fáradtságot és a rossz közérzetet.

A kutatás kimutatta, hogy a természetes láz olyan integratív választ kínál, amely nemcsak a fertőzés elleni védekezést aktiválja, hanem segít a fertőzés megfékezésében is. A kutatók megállapították, hogy a láz segített a halaknak leküzdeni a fertőzést körülbelül hét nap alatt – ez feleannyi idő, mint azoknál az állatoknál, amelyek nem lázasodtak be. A láz emellett segített a gyulladás leállításában és a sérült szövetek helyreállításában is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top