nlc.hu
Egészség
Magyar KFOR-katonák sérültek meg Koszovóban

Magyar katonák is megsérültek a koszovói zavargásokban, többen súlyosan – frissítve!

Kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat a szerbek.

Húsz magyar KFOR-katona sebesült meg, többen közülük súlyosan, amikor a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között – értesült a hvg.hu. A jelenlévő olasz KFOR-egység tagjai közül 11-en sebesültek meg.

Koszovó

Eldurvult a szerbek tüntetése a koszovói Zvecsanban – Fotó: Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images)

Mint a portál írja, az összetűzés, melynek során fegyverek is eldördültek, akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik azért tüntettek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy koszovói albán vezetők kerüljenek a település élére.

A tüntetések során a KFOR-katonák több szerb tüntetőt őrizetbe vettek és átadták őket a koszovói rendőrségnek.

UPDATE (20:36)

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a magyar katonák részt vettek a koszovói tömegoszlatásban. Hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára.

Az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek. A tárca jelenlegi információi szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top