Lényeges: ezért fontos, hogy egyéni, személyre szabott legyen a fogamzásgátlás!

nlc | 2023. Június 05.
Az ENSZ adatai alapján Európában a tabletta és a gumióvszer a leggyakrabban használt eszközök, de a megfelelő fogamzásgátlási módszert az életkor, az élethelyzet és az egészségi állapot függvényében érdemes egyénileg kiválasztani.

A nem kívánt terhességek megelőzési megoldásai évezredek óta foglalkoztatják az emberiséget. Ma már számos születésszabályozó eszköz érhető el és világszerte 922 millió reproduktív korú nő (vagy partnere) használ valamilyen fogamzásgátlót. De miért fontos a személyre szabott fogamzásgátlás?

„Nem létezik olyan fogamzásgátló módszer, amely mindenki számára ugyanolyan mértékben hatékony lenne. Minden esetben fontos, hogy a fogamzásgátlás egyénre szabott legyen és hogy felmérjük az olyan egészségügyi rizikófaktorokat, mint például az életkor, a súly, a dohányzás, a kardiovaszkuláris rizikó, a trombóziskockázat, a migrénes előzmények, a szoptatás, illetve a szülés utáni állapot. Fel kell mérni azokat az alapbetegségeket is, melyek állapota rosszabbodhat egy esetleges nem kívánt terhesség bekövetkezése esetén. Ilyenek lehetnek az emlő rosszindulatú megbetegedései, a súlyos cukorbetegség vagy például az epilepszia” – tanácsolja Dr. Juhász Róbert, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa.

A fogamzásgátló tabletta, mint a legelterjedtebb fogamzásgátló módszer

A fogamzásgátló tabletta az egyik legkényelmesebb és legpraktikusabb fogamzásgátlási módszer. Az első tabletta 1960-ban jelent meg, azóta is ez az egyik legkedveltebb eszköz a nem kívánt terhesség elkerülésére.

Fotó: Getty Images

A tablettával a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat juttatunk a szervezetbe. A fogamzásgátló tabletták hatékonysága igen megbízható. Gátolják a peteérést és a tüszőrepedést, megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását, a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát. A hatékonyságuk mellett, mint minden gyógyszer esetében, mellékhatások is előfordulhatnak. Ennek valószínűségét a dohányzás, az alkoholizmus, a trombózisra való hajlam és az idősebb életkor lényegesen növelheti.

A lehetséges mellékhatásokon túl azonban fontos megemlíteni a hormonális fogamzásgátlás lehetséges kedvező hatásait is: a havi vérzés kiszámíthatóvá válik, a vérzés mennyisége csökkenhet, csökkenhet a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye, javulást mutathat a korábban fájdalmas menzesz.

A fogamzásgátló gyógyszert minden esetben a nőgyógyász írja fel fizikális és laboratóriumi kivizsgálást követően, az egyéni igények és az egészségügyi állapot figyelembevételével. A személyre szabott fogamzásgátló kiválasztásával elkerülhető lehet a testsúly változása – a hízás –, illetve megtartott lehet a libidó is. A tabletta megbízható védelmet nyújt a teherbe esés ellen, de csak akkor, ha az előírásnak megfelelően, pontosan alkalmazzuk.

Nem mindenkinek ajánlott a tabletta, számos tényező befolyásolja a fogamzásgátlási módszert!

„(…) 100 százalékos fogamzásgátló módszer nem létezik. Az, hogy számunkra ténylegesen melyik a legmegfelelőbb módszer, az életkorunktól, az élethelyzetünktől, az egyéni igényeinktől és az egészségi állapotunktól függ. Ezért mielőtt letennénk a voksunkat valamelyik fogamzásgátlási eszköz mellett, mindenképpen kérjük ki a nőgyógyászunk tanácsát és beszélgessünk vele nyíltan a lehetőségekről” – hangsúlyozza Dr. Juhász Róbert.

Milyen lehetőségeink vannak még?

(Források: itt, itt és itt)

Exit mobile version