nlc.hu
Egészség

Milyen fogamzásgátlót válassz? Segítünk!

Milyen fogamzásgátlót válassz? Segítünk!

A megfelelő fogamzásgátló kiválasztása fontos lépés, hogy a családalapítás tényleg tervezetten történjen.
fogamzasgatlo

A nők életében több olyan szakasz is van, amikor a fogamzásgátlás kérdésében kell dönteni. Ahogy az idő halad, úgy változnak a fogamzásgátlással kapcsolatos elvárások, tervek, amelyekről a nőgyógyásszal egyeztetve szükséges döntést hozni. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat annak érdekében, hogy könnyebb legyen összehasonlítani a különböző fogamzásgátló lehetőségeket.

A fogamzásgátlás formái

Általánosságban a fogamzásgátló módszereknek négy kategóriája létezik:

  • Rövid távú
  • Hosszú távú
  • Állandó
  • Sürgősségi

Minden módszer másképp működik, az egyik például megakadályozza, hogy a spermiumok eljussanak a petesejthez, a másik pedig leállítja a petesejtek érését. De a fogamzásgátlás minden formájának ugyanaz az elsődleges célja, hogy segítsen elkerülni a nem kívánt terhességet.

Születésszabályozási lehetőségek

Számos nem hormonális módszer áll a párok rendelkezésére, megbízhatóságuk széles skálán mozog. A természetes módszerek (pl. naptármódszer, megszakításos közösülés) többsége a termékeny napok meghatározása által alkalmas a nem kívánt terhesség megelőzésére. Barrier eszközök (pl. óvszer, pesszárium) a hímivarsejtek méhüregben történő feljutását akadályozzák meg mechanikus vagy kémiai úton. A kémiai barrier eszközök olyan helyi fogamzásgátló anyagok, amelyek a spermiumok bénításával fejtik ki a hatásukat. A spermicidek, azaz spermaölő anyagok habok, krémek, zselék formájában használhatóak.

1. Rövid távú hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátló módszerek beállítják a szervezet természetes ösztrogén, progeszteron vagy mindkét hormon szintjét, hogy a megtermékenyülést megakadályozzák. A leggyakoribb módszerek közé tartoznak a naponta bevehető fogamzásgátló tabletták, a hetente cserélendő tapasz, a havonta cserélendő hüvelygyűrű vagy az orvos által háromhavonta adott injekció. Mindezek a módszerek receptkötelesek.

Fogamzásgátló tabletta

A kombinált fogamzásgátló tabletták tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák. Lehetnek egyfázisúak (minden tabletta egyforma mennyiségű tüsző- és sárgatesthormont tartalmaz) és többfázisúak (ezek egy menstruációs ciklus alatt kettő- vagy háromféle összetételben tartalmaznak tüsző- illetve sárgatesthormont).

A kombinált fogamzásgátló tabletták csoportján belül további különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz a készítmény. A fogamzásgátló tabletták gátolják a peteérést és a tüszőrepedést, a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

Hüvelygyűrű

A kombinált fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan a hüvelygyűrű is tartalmaz progesztint és ösztrogént. Ez egy kis gyűrű, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni, a hormonok a peteérés és a terhesség megelőzése érdekében működnek.

Tapasz

A hüvelygyűrűhöz hasonlóan a tapasz is ösztrogént és progesztint szabadít fel, csak a hason, a fenéken, a háton vagy a felkaron viselt tapaszon keresztül. A tapaszt három hétig hetente egyszer kell cserélni, majd kihagyni egy hetet, amikor megjön a menstruáció.

Injekció

A fogamzásgátló injekció három hónapig megakadályozhatja a terhességet. Az injekció nagy dózisú progesztint tartalmaz, hogy megakadályozza a peteérést, és a méhnyak nyálkáját is sűrűbbé teszi, hogy megakadályozza a spermiumok petesejthez jutását. A legtöbb esetben az orvos adja be az injekciót negyedévente.

2. Hosszú távú reverzibilis fogamzásgátlás

A hosszú távú reverzibilis (megfordítható) fogamzásgátlás jó választás lehet, ha hatékony, tartós fogamzásgátlást szeretnél sok vesződség nélkül. Az egyik lehetőség a méhen belüli eszköz, amely hormonális és nem hormonális lehetőségekkel egyaránt rendelkezik. Egy másik lehetőség az implantátum, amelyet a karba helyeznek be.

Hormonális spirál

A spirálok leggyakrabban a progeszteronszerű hormont használják a terhesség megelőzésére. A kis mennyiségű progesztagén, amelyet ezek az eszközök kibocsátanak, megakadályozza, hogy a petefészkek petesejteket bocsássanak ki, és megvastagítja a méhnyak nyálkahártyáját, így a spermiumok nem tudnak átjutni.

Nem hormonális spirál

Ezek a méh üregébe felhelyezhető eszközök (műanyag, réz vagy nemesfém ötvözetű réz spirálok), melyek megakadályozzák a spermiumok méhen belüli mozgását és gátolják a petesejt megtermékenyülését.

Implantátum

A fogamzásgátló implantátum a hormonális spirálokhoz hasonlóan progesztagént használ. De ahelyett, hogy a méhbe helyeznék, az implantátum a felkarba kerül. Körülbelül akkora, mint egy gyufaszál, és akár három évig is hatásos lehet – Magyarországon egyelőre nem elérhető ez a fajta fogamzásgátlás.

3. Irreverzibilis fogamzásgátlás

A művi meddővé tétel (nők esetében), illetve a vazektómia (férfiak esetében) viszonylag egyszerű sebészeti beavatkozás, amelynek célja a megtermékenyülés lehetetlenné tétele. Ha nagyon biztos vagy benne, hogy a jövőben nem szeretnél gyermeket, akkor ezeket is érdemes lehet megfontolni.

4. Sürgősségi fogamzásgátlás

Ha megbízható fogamzásgátló használata nélkül élsz nemi életet – vagy a választott fogamzásgátló módszer alkalmazása sikertelen volt –, a sürgősségi fogamzásgátlás segíthet a terhesség megelőzésében. Ha sürgősségi fogamzásgátlásra van szükséged, akkor orvostól kell receptet kérni hozzá, mert Magyarországon vényköteles ez a gyógyszer. Magas hormontartalma miatt csak sürgősségi esetben alkalmazható, gyakori, rendszeres használata nem ajánlott.

A jelen cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta. A jelen cikk kizárólag általános információk átadására szolgál, nem helyettesíti az egyedi orvosi konzultációt! A személyes egészségi állapotának megfelelő, lehetőségekre vonatkozó kérdéseivel, kérjük, forduljon kezelőorvosához.

 

Forrás:

-Woodhams, Contraception. Ann Intern Med. 2019

-Pál, A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó, 2012.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top