nlc.hu
Egészség

A fogamzásgtátlás megosztott felelőssége

A nő és a férfi közös felelőssége a fogamzásgátlás!

A fogamzásgátlás legnépszerűbb formája a női hormonális fogamzásgátló tabletta. Mivel a nők terhességének kivédése a cél, korábban a női hormonális fogamzásgátlók fejlesztése és használata volt az elsődleges, ezek lettek a legnépszerűbbek, de napjainkban szemléletváltozás figyelhető meg, és ehhez a tudomány is igazodott, mindkét fél felelősségét ismerve el a kérdésben. A fogamzásgátlásért mindkét nem felelős.
fogamzasgatlas

Számos tanulmány kimutatta, hogy a férfiak jelentősen befolyásolják a párkapcsolatban a fogamzásgátlást. Úgy tűnik, hogy a fogamzásgátlással kapcsolatos felelősség a hosszú távú kapcsolatokban gyakran megfelel a nemek szerinti házimunka megosztásának, azaz elsősorban a nőké a főszerep ezen a területen is. Az sem segít, hogy társadalmi szinten az a jelenlegi álláspont, hogy a fogamzásgátlás leginkább a nők „szférájába” tartozik, arra hivatkozva, hogy a férfiaknak sokkal kevesebb módszer áll a rendelkezésére ebben a kérdésben.

Pedig a fogamzásgátlás nem csupán technikai kérdés, hiszen annak eldöntése, hogy szülővé váljon-e egy pár, mikor és milyen körülmények között vállaljon gyereket, az egyik legfontosabb döntés az életben. Ez nem lehet csupán a nő dolga. A férfiak és nők közel 60 éve dönthetnek arról, hogy mikor vállaljanak gyereket, mikor alapítsanak családot, köszönhetően a fogamzásgátlás növekvő hozzáférhetőségének.

Bár a fogamzásgátlás férfiak és nők milliói számára nyitott új ajtókat és lehetőségeket, nagyjából a nőkre hárul elsősorban a családtervezés feladata.

Míg a születésszabályozás számos módszere lehetővé teszi a férfiak számára, hogy gyakorolják a fogamzásgátlást (pl. óvszer, természetes családtervezés és vazektómia), a módszerek többsége a nőkön múlik, nemcsak hogy használják, hanem hogy milyen hatékonysággal használják.

A párkapcsolatban a fogamzásgátlás kérdését mindenképpen együtt kell megbeszélni és egyenlő mértékben kell a felelősséget is vállalni ebben. Az utóbbi években már hallottuk a híreket férfi fogamzásgátló tablettákról is, sőt felmérték a férfiak és nők ehhez való hozzáállását is. De nemcsak tablettás fogamzásgátlás irányában zajlanak kutatások a férfiaknál, hanem nem műtéti vazektómia és hormonális helyi fogamzásgátló szerek is a lehetőségek közé kerültek már.

Mindezt azonban alááshatja az, ha a férfiak nem lesznek hajlandók használni ezeket az eszközöket, amennyiben a közeljövőben elérhetővé válnának.

Annak jobb megértése érdekében, hogy a férfiak és a nők hogyan viszonyulnak a fogamzásgátlás férfi formáihoz, a kutatók megvizsgálták a férfi fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos attitűdöket. Tanulmányukban a szerzők több olyan tényezőt azonosítottak, amelyek jelentős előrejelzői a férfi fogamzásgátlókhoz való viszonyulásnak. Megállapították, hogy a nemi hovatartozás szerepet játszik a kérdésben: a nők nagyobb valószínűséggel álltak hozzá kedvezően a férfi fogamzásgátló tabletta ötletéhez, mint a férfiak. Továbbá, amikor a férfiaknál a fogamzásgátló tabletta hatékony használatába vetett bizalom szintjéről volt szó, az eredmények azt mutatták, hogy azok a férfiak és nők, akik hittek abban, hogy a férfiak hatékonyan tudják használni az orális fogamzásgátlót, pozitívabban álltak hozzá a kérdéshez.

A kutatók megállapították azt is, hogy a résztvevők párkapcsolatának típusa is jelentős hatással van a férfiak orális fogamzásgátlóval kapcsolatos attitűdjére. Azok a férfiak és nők, akik arról számoltak be, hogy elkötelezett kapcsolatban élnek, pozitívabban viszonyultak a férfi fogamzásgátló tablettához, mint azok, akik alkalmi kapcsolatban éltek.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy bár a nők kételkednek abban, hogy a férfiak képesek-e hatékonyan használni az orális fogamzásgátlót, ez a kétség nem befolyásolja a férfi fogamzásgátlással kapcsolatos általános kedvező hozzáállásukat. Mindez megerősíti azt az elképzelést, hogy a nők szívesen osztoznak a családtervezési felelősségen, és pozitívan fogadják azt az elképzelést, hogy a férfiak is egyenlő mértékben vegyék ki a részüket a fogamzásgátlásból.

A jelen cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta. A jelen cikk kizárólag általános információk átadására szolgál, nem helyettesíti az egyedi orvosi konzultációt! A személyes egészségi állapotának megfelelő, lehetőségekre vonatkozó kérdéseivel, kérjük, forduljon kezelőorvosához.

 

Forrás:

-Colquitt, Contraceptive Methods. J Pharm Pract. 2017

-Horányi, Effect of extended oral contraception use on the prevalence of fetal trisomy 21 in women aged at least 35 years. Int J Gynecol Obstet, 2017 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top