nlc.hu
Egészség

Hormonális fogamzásgátlók

Amit tudnod kell a hormonális fogamzásgátlásról

Egy nő tizenéves korától akár ötven-egynéhány éves koráig fogamzóképes. A fogamzásgátlás segít a tudatos családtervezésben. Ma már számos módszer áll rendelkezésre. Minden pár kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. Ezek lehetnek napi használatú lehetőségek, mint például a fogamzásgátló tabletták, vagy akár hosszú távú megoldások, mint a spirálok.
hormonalis fogamzasgatlas

Tabletták

A fogamzásgátló tablettákat három nagy csoportba soroljuk:

A kombinált fogamzásgátló tabletták tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák. Lehetnek egyfázisúak (minden tabletta egyforma mennyiségű tüsző- és sárgatesthormont tartalmaz) és többfázisúak (ezek egy menstruációs ciklus alatt kettő- vagy háromféle összetételben tartalmaznak tüsző-, illetve sárgatesthormont). A kombinált fogamzásgátló tabletták csoportján belül további különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz a készítmény. A fogamzásgátló tabletták gátolják a peteérést és a tüszőrepedést, a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

Az egykomponensű, csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták (minipillek), azok számára biztosítanak lehetőséget a tablettás védekezésre, akiknek a kombinált fogamzásgátló tabletták nem javasoltak (például szoptató édesanyák, 35 év feletti dohányzó nők, magas vérnyomással élők).

Sürgősségi fogamzásgátló tablettákkal egy alkalommal nagyobb mennyiségű sárgatesthormon jut a szervezetbe. A módszerrel lehetőség van a nem kívánt terhesség megelőzésére a nem védett együttlét utáni 72 vagy 120 órán belül. A módszer alkalmazása olyan esetekben ajánlott, amikor nem történt védekezés vagy az sikertelen volt.

Mennyire hatékonyak a fogamzásgátló tabletták?

A kutatások szerint a kombinált és a csak progesztin tartalmú fogamzásgátló tabletták több mint 93-99 százalékos hatékonyságúak a használat helyességétől függően.

Hormonális születésszabályozás mellékhatásai:

  • A hormonális fogamzásgátlás kiváló hatékonysága mellett – mint minden gyógyszer esetében – mellékhatások is előfordulhatnak. Ennek valószínűségét a dohányzás, az alkoholizmus, a trombózisra való hajlam, vagy az idősebb életkor lényegesen növelheti.
  • A legtöbb nő számára a komolyabb szövődmények kockázata jóval kisebb, mint amivel egy esetleges terhesség vagy szülés során számolni kell.
  • Erős dohányosoknak 35 év felett és családi, illetve egyéni kórtörténet alapján trombózisra hajlamosaknak más módszer választása javasolt.

A lehetséges mellékhatásokon túl azonban fontos megemlíteni a hormonális fogamzásgátlás lehetséges kedvező hatásait is:

  • a nem kívánt, illetve méhen kívüli terhességek száma csökken;
  • a havi vérzés kiszámítható, a vérzés mennyisége csökken;
  • vashiányos vérszegénységek száma mérséklődik;
  • csökken a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye;
  • javulást mutat a korábban fájdalmas menzesz.

A fent leírtak tükrében, a megfelelő módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni a hatékonyságot, az érintett életmódját, szexuális szokásait és az esetleges kockázatokat.

Injekció

A fogamzásgátló injekció három hónapig nyújt védelmet a nem kívánt terhességgel szemben. Az injekció nagy dózisú progesztint tartalmaz, hogy megakadályozza a peteérést, és a méhnyak nyálkáját is sűrűbbé teszi, hogy megakadályozza a spermiumok petesejthez jutását. A legtöbb esetben az orvos adja be az injekciót negyedévente.

Mennyire hatékony az injekció? Az injekció megfelelő használat esetén több mint 99 százalékos.

Implantátum

A fogamzásgátló implantátum körülbelül gyufaszál méretű rúd, amelyet a felkarba helyeznek. Progesztint szabadít fel, amely akár három évig is megakadályozza a terhességet. Az implantátumot képzett egészségügyi szakembernek kell behelyeznie, és bármikor eltávolítható, ha teherbe akarsz esni.

Mennyire hatékony az implantátum? Az implantátum több mint 99 százalékban hatékony.

Hüvelygyűrű

A kombinált fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan a hüvelygyűrű is tartalmaz progesztint és ösztrogént. Ez egy kis gyűrű, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni, a hormonok a peteérés és a terhesség megelőzésére alkalmasak.

Mennyire hatékony a hüvelygyűrű? A hüvelygyűrűk több mint 99 százalékban hatékonyak.

Tapasz

A hüvelygyűrűhöz hasonlóan a tapasz is ösztrogént és progesztint szabadít fel, csak a hason, a fenéken, a háton vagy a felkaron viselt tapaszon keresztül. A tapaszt három hétig hetente egyszer kell cserélni, majd kihagyni egy hetet, amikor megjön a menstruáció.

Mennyire hatékony a tapasz? A tapasz több mint 99 százalékos hatékonyságú, ha megfelelően használják, és 93 százalékos hatékonyságú átlagos használat mellett.

Fogamzásgátlással a Down-szindróma megelőzése érdekében

A Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozó kutatók az idős anyai életkor és a Down-szindróma valószínűségének kapcsolatát vizsgálták. Idősebb anyai életkorban vállalt terhességben a magzati Down-szindróma valószínűsége növekszik. A kutatók alaptézise szerint a terhesség vállalása előtti időszakban fontos lenne a szükségtelen ovulációk (peteérés) számának csökkentése, mert ezzel a petefészekben egy minőségibb petesejt-összetétel konzerválható, így későbbi terhesség esetén csökkenthető a Down-szindróma kialakulásának valószínűsége. A kutatók eredményei alátámasztották, hogy a hipotézisük helyes volt: fogamzásgátló tabletták hosszú távú alkalmazását követően fogant terhességek esetén csökkent a Down-szindróma kialakulásának kockázata.

 

1. Nagy GyR, Győrffy B, Nagy B, et al.: Lower risk for Down syndrome associated with longer oral contraceptive use: a case-control study of women of advanced maternal age presenting for prenatal diagnosis. Contraception. 2013; 87: 455-458.
2. Horányi D, Babay LÉ, Győrffy B, Nagy GyR: A terhességet megelőzően alkalmazott hosszabb távú orális fogamzásgátlás mint a magzati 21-es triszómia lehetséges kockázatcsökkentő tényezője idős anyai életkorban vállalt terhességben. Orvosi Hetilap. 2018; 159: 1146-1152.

 

A jelen cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta. A jelen cikk kizárólag általános információk átadására szolgál, nem helyettesíti az egyedi orvosi konzultációt! A személyes egészségi állapotának megfelelő, lehetőségekre vonatkozó kérdéseivel, kérjük, forduljon kezelőorvosához.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top