nlc.hu
Egészség

5 évet kaphat a hálapénzt elfogadó orvos

Hálapénz elfogadásával vádolnak egy sebészt, aki szerint akaratlanul került hozzá a pénz

5 évet kaphat a hálapénzt elfogadó orvos.

Egy debreceni sebészt azzal vádoljnak, hogy négy betegétől fogadott el hálapénzt még 2021 őszén. Az orvos állítja, jogosulatlanul semmit nem fogadott el, azt hitte, ajándékot kap a betegtől, amit egy adott összeghatárig enged a jogszabály – számol be róla az RTL Híradó.

A férfit a Nemzeti Védelmi Szolgálat jelentett fel 2021 őszén, mert szerintük négyszer fogadott el pácienseitől hálapénzt, 55 ezer forintot. Az ügy másik vádlottja, a doktor asszisztense, aki elismerte, hogy az egyik borítékból 5000 forintot kapott.

Az orvos tagad, vallomásában azt mondta, hogy köszönetképp fogadott el ajándékot a zsebébe csúsztatott borítékok formájában. Azt állítja, nem szegett szabályt, mert nem kért, és nem várt semmit a betegeitől, akaratlanul került hozzá a pénz.

„Nem tudtam, hogy pénz van a borítékban” – védekezett az orvos.

2021. januárjától hálapénzt adni és elfogadni is bűncselekmény. Egy egészségügyi dolgozó három év börtönt, vagy ennél is súlyosabb büntetést kaphat minősített vádak esetén. Kis értékű ajándékot lehet adni hosszabb kezelés esetén kéthavonta egyszer, de azt is csak a havi minimálbér 5 százalékának megfelelő mértékben, ami jelenleg 11,600 ft.

A debreceni orvos az első, akinél közbelépett a hálapénz kommandó. Az ügyészség öt év letöltendőt kért rá.

Orvos karba tett kézzel fehér köpenyben

5 évet kaphat a hálapénzt elfogadó orvos (Fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top