nlc.hu
Család

Januártól jön a hálapénz razzia

Januártól jöhet a hálapénz-razzia

Januártól egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát. Ez jelenleg nyolcezer forint.
Januártól ellenőrizni fogják, ki fogad el hálapénzt

Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben elkezdődnek a hálapénz-razziák – írja a Népszava.

Mi történt eddig, és mi várható?

  • Az orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény a Büntető törvénykönyvet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes „ügyleteket.” Így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt.
  • Januártól egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát. Ez jelenleg nyolcezer forint.
  • A hálapénz elfogadásnak szigorú szankcionálása már korábban megtörténik, mint hogy az emelt bér teljes összegét kifizetnék nekik. Ráadásul az új törvény gyakorlatilag megtiltja a főállásokon kívüli jövedelemszerzés szinte valamennyi formáját, vagyis sokak számára az eddig megszerezhető orvosi fizetéseknek csak töredékét biztosítja majd az emelés.
  • A Népszava információi szerint a kormányzat nem vár a szabályok betartatásával és az ellenőrzéssel: januártól már el is kezdené a „vadászatot” a hálapénztilalmat megszegőkre.
  • A cikkben megszólaló orvosok azt mondták, elképzelésük sincs arról, hogyan fogják felderíteni a hálapénz elfogadását a kórházban, tekintve, hogy ez jellemzően szűk körben történik, ahol mások nincsenek jelen. Ráadásul az orvosok ilyen jellegű megfigyelése – például egyes helyiségek bekamerázásával – súlyos adatvédelmi kérdéseket vet fel.
    Ez esetben az adatvédelmi jog megsértése jóval súlyosabb lenne, mint az az előny, amit a bűncselekmény felderítése jelent.
  • A Népszava arra is kitért, hogy az információik szerint a héten megnevezhetik az új kórházstruktúra 40 csúcsintézményének vezetőjét, s ezzel kezdetét veszi az egészségügy szerkezeti átalakítása. Az intézményrendszer átszervezése akár már nyárra, kora őszre be is fejeződhet. Ennek első lépése az Országos Kórházi Főigazgatóság létrehozása volt, ami most folytatódik a negyven csúcskórház kijelölésével.

Fotó: Pixa Bay

(Népszava)

További hírek a magyar egészségügyről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top