nlc.hu
Egészség

Elkezdődött az első Covid-oltás per

150 ezer euróra perli egy német nő a BioNTechet a Covid-oltás mellékhatásai miatt

Ha az ügy sikeres lesz, akkor többszáz hasonló per követheti.
Pfizer oltás

Egy, a bíróságtól a neve elhallgatását kérő német nő 150 ezer euróra perli a BioNTech német vakcinagyártót a Covid-oltás állítólagos mellékhatásai miatt – számolt be a Reuters. A hírügynökség szerint akár többszáz hasonló bírósági eljárás követheti az ügyet.

A felperes azt állítja, hogy a vakcina miatt felsőtest-fájdalmak, duzzadt végtagok, fáradtság és alvászavarok jelentkeztek nála.

Az első meghallgatás hétfőn lesz.

Tobias Ulbrich, a Rogert & Ulbrich ügyvédje a Reutersnek elmondta, hogy a bíróság előtt tervezik megtámadni az európai uniós szabályozó hatóságok és a német oltóanyag-értékelő szervek értékelését, miszerint a BioNTech oltás előny-kockázat profilja pozitív.

A német gyógyszerjog szerint a gyógyszerek vagy vakcinák gyártói csak akkor kötelesek kártérítést fizetni a mellékhatásokért, ha az orvostudomány kimutatta, hogy termékeik az előnyökhöz képest aránytalanul nagy kárt okoznak, vagy ha a címkén szereplő információk tévesek.

A BioNTech, amely a Pfizerrel közösen kifejlesztett injekció németországi forgalomba hozatali engedélyével rendelkezik, azt nyilatkozta, hogy alapos mérlegelés után arra a következtetésre jutott, hogy az ügy alaptalan.

Megjegyezték, hogy világszerte mintegy 1,5 milliárd ember kapta meg az oltást, köztük több mint 64 millióan Németországban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a nyugati világban leggyakrabban használt BioNTech vakcina biztonságos.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón az EMA megerősítette az összes általa jóváhagyott COVID oltás, köztük a BioNTech oltásának előnyeit, és azt mondta, hogy csak a világjárvány első évében a vakcinák becslések szerint csaknem 20 millió élet megmentéséhez járultak hozzá világszerte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top