nlc.hu
Egészség

Jön a férfi fogamzásgátló tabletta

„Ott védekeznek a legkevésbé a férfiak, ahol a legtöbb nő belehal a szülésbe” – Miért van szükség a férfi fogamzásgátló tablettára?

A gyógyszerészeti eredmények tükrében a közeli jövőben a patikákba kerülhet a férfiaknak szánt hormonális alapú fogamzásgátló készítmény. Dr. Póth Sándor urológus orvossal beszélgettünk arról, hol tartanak jelenleg a kutatások, és miért fontos, hogy a férfiak számára is legyen lehetőség arra, hogy „antibébi tablettával” tegyenek a nem kívánt terhességek ellen.

Az emberiség több évezreddel ezelőtt rájött, hogy a nemiség és a gyerekáldás között összefüggés van, nagyjából ez idő óta igyekeznek tenni a nem kívánt terhességek ellen. Egyiptomban például akácfa levelét és mézet tartalmazó anyagot helyeztek fel a vaginába, de a római és görög időkből szintén ismerünk különböző módszereket. A szilfion nevű, édesköménnyel rokonságban lévő növény azért halt ki, mert az ókori Róma lakói úgy hitték, megakadályozza a teherbeesést. Rengeteg nő fogyasztotta, bár a növény hatékonysága kérdéses. Mózes első könyve említi Onán története. Júda második fia a kor szokása szerint testvérének halála után feleségül vette annak özvegyét, de gyereket nem akart tőle, így (Károli fordítása szerint) „valamikor az ő bátyja feleségéhez bemegy vala, földre vesztegeti vala el a magot”. Ez a pár sor a megszakított közösülés egyik legrégibb ismert leírása.

A fogamzásgátlás korai módszerei alapvetően arra apelláltak, hogy a spermium ne tudjon találkozni a petesejttel. (Még akkor is, ha az egykori alkalmazók nem voltak tisztában a spermiumnak vagy a petesejtnek még a létezésével sem.) Ezen az elven alapuló módszereket ma sokan alkalmaznak, például az óvszer gyakran használt, hatékony technikaként ismert védekezési mód. Az orvostudomány fejlődésével, a női test és a női ciklus hathatós megismerésével megszülettek a hormonális fogamzásgátló módszerek. Ezek alapvetően a petesejt életképességét blokkolják, vagy a méhnyálkahártya befogadó képességére hatnak. Ma is nők tízmilliói szednek fogamzásgátló tablettát, viszont a férfiaknak szánt hormonális készítmények még nem kaphatók a patikákban, holott időnként olvasni ígéretes kutatási eredményekről.

Minél fejlettebb egy ország, annál inkább részt vállalnak a védekezésben a férfiak

A lapunk által megkérdezett férfiak úgy látják, a magyar társadalom nem kellő mértékben tudatos, ha a védekezésről van szó, így 

valószínűleg az innovációnak számító férfi fogamzásgátlóra sem lenne mindenki nyitott.

István úgy tapasztalta, sok esetben maguk a nők sem kellően tudatosak, amikor a védekezési módokról van szó. Márton úgy fogalmaz, hogy „a fogamzásgátlási eszközök használata szerintem leginkább intelligencia és a társadalmi helyzet függvénye. A normális edukáció ugyanis teljesen hiányzik a magyar társadalomból, ami meg van, az teljesen komolyan vehetetlen, illetve nevetséges. Amikor gimibe jártam, akkor például egy idős védőnő jött be egy műpénisszel arról beszélni, hogy a gumit hogyan kell felhúzni. A védekezés a társadalmi helyzettől pedig azért függ, mert mondjuk az óvszerhez nem mindenki fér hozzá az ára miatt. Tehát gyakran az emberek a különböző élelmiszerek és az óvszer közül a kaját választják.” Lászlónak van leginkább pozitív véleménye az emberek felelősségvállalásról, szerinte rengetegen használnak óvszert, elképzelése szerint az esetek felében ezzel védekeznek, a másik felében pedig a nő használ valamilyen készítményt.

Férfi fogamzásgátlás

Fotó: Getty Images

A szakembert kérdezve ezek az arányok teljesen más képet mutatnak. A tudatos családtervezés egyik előfutárának is tekinthető Onán története azért is figyelmére méltó, mivel itt a férfi tett aktívan a nem kívánt fogantatás ellen. Nehéz lenne egzakt számot mondani, hogy a magyar társadalomban milyen arányban gondoskodik a nő a védekezésről, és milyen arányban a férfi, de dr. Póth Sándor urológus orvos, a Budai Egészségközpont főorvosa azt mondja, világszerte trend, hogy a védekezés feladata a nőkre hárul. „Világviszonylatban elmondható, hogy

az esetek 84 százalékában a nő tesz aktívan a teherbeesés ellen, a maradék 16 százalékban vállalja magára a férfi ezt a feladatot

 – ismerteti a szakember a kutatási eredményeket. Az arányokban természetesen országonként eltérés található, viszont egyértelmű a tendencia, hogy gazdaságilag minél kevésbé fejlett egy terület, annál kisebb a férfiak szerepvállalása ezen a téren, Afrikában a védekezést csak az esetek hat százalékában vállalja magára a férfi. „Eközben ezekben az országokban halnak bele a legmagasabb arányban a nők szüléssel kapcsolatos komplikációkba, mégis itt a férfiakban a legkisebb a hajlandóság, hogy tegyenek a nem tervezett teherbeesés ellen.”

A leghatékonyabbak a hormonális módszerek, de ezek csak nőknek elérhetőek

Jelen pillanatban három módszer van a férfiak birtokában, ha a pár nem akar gyereket. Az első a megszakított közösülés, de ez nem biztonságos, a Pearl Indexe 22 százalék, a gumióvszer esetében ez az arány 17-18 százalék. A vazektómia, az ondóvezeték elvágása sem száz százalékra biztos, itt a Pearl Index 0,1 százalék.

Mit jelent a Pearl Index?

A Raymond Pearl amerikai biológusról elnevezett Index a különböző fogamzásgátló módszerek hatékonyságát prezentálja, azt mutatja meg, hogy száz nőből hány esik teherbe, ha egy évig rendeltetésszerűn védekeznek az adott módszerrel. Értelemszerűen, minél magasabb a Pearl Index, annál kevésbé biztonságos az adott védekezési mód.

A férfiak által alkalmazható fogamzásgátló eszközök közül a vazektómia messze a legjobb hatásfokú, de az ondóvezetékek átvágásával történő műtét radikális, a művi helyreállítás sikeressége alacsony, ennek fényében szinte visszafordíthatatlanak tekinthető. Így érthető, a férfiak jellemzően nem szeretnék rászánni magukat, ráadásul erősen leszabályozott, hogy ki kérheti az eljárást.  „A leghatékonyabb fogamzásgátló módszerek jelenleg női vonalon vannak” – szögezi le dr. Póth Sándor. A hormonális alapon működő készítmények, a hormontartalmú spirál és gyűrű, valamint a fogamzásgátló tabletta Pearl Indexe 0,2-9 százalék között van. „A felsoroltak eredményességénél csak a bőr alá jutatott fogamzásgátló implantátum hatékonyabb.”

Dr. Póth orvosi tapasztalatai szerint viszonylag sok férfi választja a vazektómiát, de inkább a 45 év feletti korosztály, ha valaki a későbbiekben szeretne gyereket, akkor egyértelmű, hogy nem fogja kérni a műtétet. Ekkor pedig a nagyon magas biztonságot nyújtó megoldások közül maradnak a női hormontartalmú készítmények, pedig erős igény mutatkozik arra, hogy az apaságra (egyelőre) nem vágyó férfiak is aktívak lehessenek a védekezés terén. A szakember egy friss, 2021-es felmérés eredményeit idézi, amiben alapvetően az Egyesült Államokban élő 17 és 49 év közötti férfiakat kérdezték.

50-85 százalékuk hajlandó lenne hormonális alapú fogamzásgátló tablettát szedni.

A statisztikák azt mutatják, hogy minél informáltabb, minél fejlettebb egy társadalom, a férfiak annál nagyobb arányban lennének hajlandóak megvenni és használni egy ilyen szert.”  Az igény létezik, a piac logikája pedig azt diktálja, hogy akkor idővel lesz termék is. „Ami elvárásként fel szokott merülni, hogy minél inkább imitálja a természetes hormonműködést, illetve visszafordítható legyen a hatása, vagyis hosszabb távon ne befolyásolja a termékenységet” – teszi hozzá dr. Póth Sándor.

Ígéretes kutatási eredmények, de ki kell küszöbölni a mellékhatásokat

A férfiaknak szánt hormonális „megoldásért” aktívan folynak gyógyszerészeti kutatások. Ezek előfeltétele volt, hogy az orvostudomány tisztában legyen a férfi test működésével. „Férfiak esetében két módon lehet belenyúlni a megtermékenyítés folyamatába. Egyik az, hogy ne termelődjön elég spermium, a másik, hogy ezek ne mozogjanak. Ha a szervezetben egy hormon szintje megváltozik, akkor az visszacsatolással szabályozza a többi hormon szintjét. Ebből adódik, hogy ha az agyalapi mirigy, mellékvese és nemi mirigyek alkotta hormontengelybe beleszólunk, azzal lehetséges a spermiumok érését gátolni. Ha a hormontengelyből kivonjuk a tesztoszteront vagy túl sokat adunk, akkor elvileg elérhető, hogy ne legyen elég életképes spermium.” A tabletta sikeres kifejlesztéséhez hozzájárulhat, hogy ma már lehetséges mesterségesen létrehozni a természetben létező molekulákat – például a tesztoszteront vagy ennek származékait. Jelenleg két olyan készítmény létezik, amit fázis II. B-ben, illetve fázis III.-ban tesztelnek. A fázis III. azt jelenti, hogy már embereken ellenőrzik a hatékonyságot és esetleges mellékhatásokat. Az eredmények pozitív irányba mutatnak, de a nem kívánt tünetek kiküszöbölése feladat elé állítja a szakembereket, a vérkép eltolódása, a libidó csökkenése és hízás előfordulhat, de ki kell küszöbölni a trombózisveszélyt is.

Férfi fogamzásgátlás

Fotó: Getty Images

A lehetséges mellékhatások gondolata az „utca emberében” is felmerül. István kifejezetten nyitott lenne egy ilyen fajta új készítményre, azzal a kitétellel, hogy az teljesen biztonságos legyen. Azt is hozzáteszi, hogy nagy valószínűséggel a baráti körének a tagjai is pozitívan fogadnák a „férfi antibébi tablettát”. László viszont pont a mellékhatások miatt bizonytalan. „Léteznek jól bevált, nem hormonális módszerek, én a hormontartalmú gyógyszerekkel szemben bizalmatlan vagyok, különösen, ha egy teljesen új szerről van szó. Egyszer beszéltem egy állatkerti gondozóval.

Ő mesélte, hogy létezik oroszlán hímeknek hormonális fogamzásgátlás, de kihullik tőle a sörényük. Az ilyen se hozza meg a kedvemet.

Márton sokkal pozitívabban áll a témához, szerinte a tabletta az egyéb férfiak által használt módszerrel összevetve „jelentősen javítja az együttlét minőségét.”

Könnyen elképzelhető, hogy a közeli jövőben más, újfajta védekezési technikák is rendelkezésre állnak majd a férfiak számára, kísérletek, kutatások több irányba is történnek. „A vazektómia működése elvére hajazó, de nem végleges megoldás is felmerült már – osztja meg velünk Dr Póth Sándor. – A spermiumvezetékbe raknak bele egy eszközt, ami ki és be kapcsolható. Felmerült a spermium vezetékek speciális habbal való kitöltése is, ez elzárná a spermiumok útját.”

A férfi fogamzásgátló tablettára nem csak a közös felelősségvállalásról egyre többet beszélő nyugati társadalmakban lenne szükség, dr. Póth egy fontos példát is említ. „Afrika egyes vidékein a túlnépesedés elleni WHO-programok keretein belül járjak a falvakat, edukálnak, a nőket fogamzásgátló hormoninjekcióval látják el félévente. Ezek a projektek egész jól működnek, még nem szignifikánsak az eredmények, de hatni látszanak. Ha létezne hormonális készítmény férfiaknak, akkor őket is be lehetne vonni ezekbe a programokba. Hasonlóan reális alternatíva birtokában a világnak abba az irányba kellene haladni, hogy férfiak és nők közösen tudják felvállalni a fogamzásgátlás felelősségét.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top