nlc.hu
Egészség

Videó mutatja, hogyan ismerd fel a stroke tüneteit!

Életmentő videó: így lehet felismerni a stroke tüneteit!

Vacsorához készül a család, beszélgetnek, amikor az apa arca eltorzul. Drámai videó segít abban, hogy felismerd a stroke jeleit.
Egy stroke-ot kapott férfit alakító színész egy tájékoztató videóban

Magyarországon nagyjából félóránként hal meg valaki stroke-ban, és negyedmillióan élnek a gutaütés veszélyének árnyékában azért, mert nem törődnek az egészségükkel, és halmozzák a stroke esélyét növelő kockázatokat. Az életkor növekedésével megnő a stroke valószínűsége is, de nem kizárólag az idősek betegsége.

Szélütés esetén a legfontosabb dolog, hogy időben észrevedd a figyelmeztető jeleket, és a lehető legrövidebb időn belül kórházban legyél. Ez nagyban növeli annak esélyét, hogy tünetmentesen felépülj a betegségből, vagy súlyosabb esetben életben maradj.

Nagyon fontos akkor is gyorsan cselekedni, ha máson tapasztalod a stroke jeleit! Ebben segít Kanadai Szív és Stroke Alapítvány nagyon informatív és közérthető videója, amely élethűen és részletesen bemutatja, hogyan néznek ki a stroke tünetei.

A videóban vacsorához készül a család, beszélgetnek, amikor az apa arca eltorzul. Amikor megkérik, hogy emelje fel a kézét, nem sikerül neki, ezért azonnal tárcsázzák a segélyhívót. Megérkeznek a mentők, és végül a gyors reakciónak köszönhetően a férfi várhatóan teljesen felépül. Figyelem, felkavaró videó következik!

A Magyar Stroke Társaság honlapja szerint a stroke főbb tünetei:

  • féloldali végtaggyengeség és -bénulás;
  • átmeneti látásvesztés az egyik szemen;
  • kettős látás, látótérkiesés;
  • beszédértési zavarok;
  • szóformálási nehézségek;
  • zavartság, szédülés, fejfájás;
  • hirtelen fellépő eszméletvesztés.

Már a szélütés gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni, mert a szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak.

(Kiemelt kép: YouTube/Heart & Stroke)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top