nlc.hu
Egészség

Műtét helyett kóla

Műtét helyett kólát javasolt az orvos

A meglehetősen szokatlannak tűnő módszer nagyon is működött.

Az új-zélandi Beth Brash nemrégiben felkereste az egyik kedvenc éttermét, hogy megkóstolja az új csirkés fogásukat. A nő a fűszeres étel elfogyasztása közben csiklandozást kezdett érezni a torkában, amiről kiderült, hogy azt egy kis, fennakadt csirkecsontdarab okozza. 

A nő nem fordult azonnal orvoshoz, mivel abban bízott, hogy a csontdarab magától is távozik majd, de nem így történt. Végül aztán bement az ügyeletre, ahol a fül-orr-gégész megállapította, hogy valóban egy kis csirkecsontdarab akadt a torkán. A nő megriadt, hiszen arra számított, hogy a csontot valamilyen invazív beavatkozással kell majd eltávolítani a torkából. Az orvos azonban egy ennél sokkal kíméletesebb, bár szokatlan módszert javasolt neki: fogyasszon el négy doboz cukros kólát, mert az majd feloldja a csontdarabot.

Kóla

Illusztráció: Getty Images

Brash elment a szupermarketbe, vett négy kólát, majd még aznap meg is itta azokat. Legnagyobb meglepetésére az ital valóban segített, másnap reggelre jobban érezte magát, a csirkecsont eltűnt a torkából.

Dr. Bryan Betty, a General Practice New Zealand elnöke a Stuff.co.nz-nek úgy nyilatkozott, hogy még soha nem találkozott ezzel a módszerrel, de hozzátette, hogy ismert tény, hogy a kóla egy savas ital, amely akár le is tudja bontani például a fogzománcot.  

„Ha ezzel elkerülhető volt a műtét, az endoszkópos vagy más beavatkozás, nyilvánvalóan működött – ismerte el a szakember.

Beth Brash maga is végzett egy kísérletet: néhány napra a kólában hagyott néhány csirkecsontot, és figyelte, ahogy lebomlanak. Illetve egy brit tanulmány is igazolja, hogy a szénsavas ital alkalmas a torkon akadt csontok eltávolítására azáltal, hogy lebontja azokat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top