nlc.hu
Egészség

A feleségének ajándékozta a fél veséjét

A 25. házassági évfordulójuk napján ajándékozta oda a fél veséjét a feleségének

Micsoda történet! Szilvi veseátültetésre szorult, és a férje, István önzetlenül felajánlotta a veséjét.

A műtétet a házaspár 25. házassági évfordulóján, május 23-án hajtották végre. A pár régóta készült a transzplantációra, és az orvosok megerősítették, hogy Szilvi teste képes befogadni István veséjét.

„Policisztás vesénk van. Amikor gyerek voltunk, akkor derült ki 16 éves koromban. Anyukám akkor lett beteg és akkor minket is megvizsgáltak és akkor derült ki ez a policisztás vesebetegség. Ez egy örökölt genetikai betegség” 
– mesélte Szilvi az atv-nek. 

A betegséget az összes gyerek örökölte. A 16 éves Szilvinek, amikor kiderült a betegsége, azt mondták, hogy a betegség majd 40-50-60 éves korában érhet el a súlyos stádiumba. Már akkor hozzátették az orvosok, hogy egyszer vesetranszplantációra lesz szüksége, ha nem szeretne élete végéig dialízisen, azaz művese-kezelésen élni. 

éberkóma

A kép illusztráció. (Forrás: Getty Images)

Szilvi állapota 3 évvel ezelőtt kezdett romlani. Ahogy az orvosai korábban megjósolták, csak a transzplantáció tehette lehetővé számára, hogy ismét teljes életet élhessen. Az élődonoros műtétet Dr. Rózsa Balázs végezte, és sikeresen zajlott le.

A pár mindkét tagja jól van a műtét után, bár Szilvinek élete végéig gyógyszereket kell szednie a vese kilökődésének megelőzésére.

Magyarországon sok ember várakozik vesére a várólistán, de az élődonoros műtétek száma viszonylag alacsony.

Szerencsére akad példa arra is, amikor idegenek segítenek a betegeknek: a hatéves Matthew például kisbabakora óta vesebeteg volt, és állandó dialízisre szorult. Amikor kiderült, hogy vesedonort keresnek neki, a tanítónője, Lindsay jelentkezett, hogy majd ő segít neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top