nlc.hu
Egészség

Az USA-ban hamarosan vény nélkül is kapható egy fogamzásgátló tablettát

Az Egyesült Államokban hamarosan vény nélkül is kapható egy fogamzásgátló tabletta

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) jóváhagyta az első vény nélkül kapható fogamzásgátló tablettát. A Perrigo, az Opill gyártója, a jóváhagyást "mérföldkőnek" nevezte.

Bár a fogamzásgátlás férfiak és nők milliói számára nyújt lehetőségeket, elsősorban mégis a nőkre hárul a családtervezés feladata, ők azok, akik hormonokkal bombázzák a testüket, akik receptért rohangálnak, akik kivárják a sort a nőgyógyásznál, és sajnos igen gyakori az is, hogy ők viszik a gyermekmentesség financiális terheit.  

Az Egyesült Államokban most legalább az egyik nehézségtől, a recept megszerzésétől szabadulhatnak nők milliói.

A döntés ráadásul egy olyan időszakban született, amikor néhány államban korlátozták az abortuszhoz való hozzáférést.

fogamzásgátló tabletta

Fotó: Getty Images

Az újonnan engedélyezett tabletta Opill néven kerül forgalomba, és a Perrigo vállalat gyártja. Ez egy naponta szedhető, hormonális fogamzásgátló, amelyet eredetileg 1973-ban engedélyeztek, de eddig csak recepttel volt elérhető. Jövőre azonban már az első negyedévben kapható lesz üzletekben és online, valamint korhatáros megkötés sem lesz a vásárlásakor.

Az FDA döntése jelentős mérföldkő a nem vényköteles fogamzásgátlási lehetőségek biztosításában az Egyesült Államokban. Az FDA gyógyszerértékelési és kutatási központjának igazgatója, Patrizia Cavazzoni szerint várhatóan hatékonyabb lesz, mint a jelenleg elérhető, nem vényköteles fogamzásgátlási módszerek.

Az Opill különlegessége, hogy kizárólag progesztont tartalmaz, ellentétben a legtöbb szájon át szedhető fogamzásgátlóval, amelyekben ösztrogént és progesztont is kombinálnak. Az Amerikai Szülész-nőgyógyász Társaság (ACOG) szerint az Opill biztonságosan alkalmazható akár vérrögképződés vagy nem kontrollált, magas vérnyomás esetén is. Azonban a “mini-tablettaként” ismert progesztint tartalmazó fogamzásgátlóknak is vannak mellékhatásai. Ilyen a szabálytalan vérzés, fejfájás, szédülés, émelygés, fokozott étvágy, hasi fájdalom, görcsök vagy puffadás.

Jelenleg az összes hormonális, napi fogamzásgátló tabletta vényköteles az Egyesült Államokban, ezeket sok esetben a biztosítás fedezi. Azonban sok nőnek nehézséget okozott a recept megszerzése. Egy 2015-ös tanulmány szerint az amerikai nők körülbelül egynegyede, aki valaha megpróbált fogamzásgátlóhoz receptet kérni, nehézségekről számolt be, főleg a nyelvi akadályok, biztosításhiány vagy a költségek miatt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a tizenévesek, a színes bőrű nők és az alacsony jövedelműek nagyobb akadályokról számoltak be a recept megszerzése kapcsán.

Az orvosi társaságok és női egészségügyi csoportok évek óta azt szorgalmazzák, hogy a fogamzásgátlók legyenek vény nélkül kaphatók, figyelembe véve, hogy az amerikai terhességek közel fele véletlenül következik be. A statisztikai számok alakulásán az sem segít, hogy több államban szigorodtak az abortusztörvények. Érthető, ha mindezek fényében a Perrigo, az Opill gyártója az FDA jóváhagyását mérföldkőnek nevezte nyilatkozatában. Az egészségügyi érdekvédelmi csoportok is üdvözölték az FDA döntését, azonban közülük többen hangsúlyozták, hogy az elérhetőség mellett a megfizethetőség biztosítása is nagyon fontos lenne.

Itthon is nehéz hozzájutni a fogamzásgátlókhoz

Az Európai Parlament “Szexuális és reprodukciós jogok” fórumának képviselői minden évben elkészítik a “Fogamzásgátlási Térképet“, amelyből kiderül, hogy 46 európai országban hol a legegyszerűbb és a legnehezebb hozzájutni a fogamzásgátlókhoz , és az is, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a családtervezéshez. 2022-ben a vizsgálat szerint Magyarország – az Európai Uniós átlagtól jócskán elmaradva – 44,9 százalékot ért el, amellyel a vizsgált országok közül csak Belaruszt (44,4 %), Bosznia-Hercegovinát (44,3%), Oroszországot (42,8 %) és – az abortuszra vonatkozóan rendkívül szigorú törvényt alkalmazó – Lengyelországot (33,5 %) előzzük meg.

A felmérés szerint a kedvezőtlen eredmény összefügghet azzal, hogy a fogamzásgátló eszközök nem részesülnek társadalombiztosítási támogatásban, és szinte mindegyik vényköteles.

Kiemelték azt is, hogy a pontos és hiteles információkhoz való könnyű hozzáférés segíthetné a nőket abban, hogy megalapozott és megfelelő döntéseket hozzanak fogamzásgátlásukkal kapcsolatban. Az átfogó tájékoztatás és a fogamzásgátlás társadalombiztosítási támogatása pedig csökkentheti a nem kívánt terhességek terheit.

Via: 1,2,3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top