nlc.hu
Egészség

A szakértők által javasolt alvási pózok

Álmodozó és katona – A szakértők szerint csak ebben a két pózban szabadna aludnunk

Az alvásspecialista és a csontkovács is azt ajánlja, hogy olyan pózt válasszunk, amely a legjobb a gerincünk számára. Két konkrét pózt is javasoltak.

Már korábban is számos tippet, trükköt, illetve praktikákat hallhatunk arra vonatkozóan, hogy vajon mi az egészséges és pihentető alvás titka, hiszen az álmatlan éjszakák, továbbá az egészségtelen testtartás komoly problémákhoz is vezethetnek. 

James Leinhardt, a párnákat és matracokat gyártó Levitex vállalat vezető szakértője egy népszerű TikTok-videóban fejtette ki, hogy pusztán két egészséges testtartást javasol alvás közben. Grant Radermacher csontkovács szintén egyetértett az alvásspecialistával azzal kapcsolatban, hogy ezek a pozíciók lehetnek a legjobbak a gerincünk számára – írja a Newsweek.

Az első pozíció amit javaslok, nem más, mint az álmodozó, vagyis a félmagzat póz, amit egy párnával egészítünk ki a térdünk, illetve a bokánk között

– nyilatkozta a lapnak.

Leinhardt szerint az álmodozó pozícióban a lehető legkisebb a gerincet érő feszültség, alvás közben nincsenek csavarodások vagy hajlások. Emiatt a párna körüli izmoknak sem kell dolgozniuk, lehetőségük van a regenerálódásra és pihenésre, így nagyobb esély van rá, hogy kipihenten ébredünk, mintsem fáradtan, illetve letargikus hangulatban.

A szakértő hozzátette, hogy abban az esetben, ha ez nem válna be, létezik egy másik módszer is. Ez nem más, mint az úgynevezett soldier, azaz katona pozíció, amit a tradicionális háton fekvés mellett még egy, a térdünk alá helyezett párnával is kiegészíthetünk.

@levitex Do you sleep in one of the magic two sleeping positions? #sleepingpositions #sleep #sleepposture ♬ original sound - Levitex

„A matrac azonnal megtámasztja gerincünket, ezzel együtt pedig sokkal egyenletesebben oszlik majd el a testsúlyunk, miközben lehetővé teszi az alvás közbeni testtartás optimalizálását” – fűzte hozzá Leinhardt.

A szakember inkább az alvás optimalizálásának fontosságát igyekszik hangsúlyozni, hiszen lássuk be, az alvásmennyiségre sokunknak egyáltalán nincs is ráhatása. Ez a két pozíció azonban lehetőséget nyújthat, hogy minél hatékonyabban, egészségesebben, illetve pihentetőbben töltsük el azt a kevés alvásidőt is, amink van. 

Grant Radermacher csontkovács megerősítette, hogy ez a két testhelyzet a legjobb a gerincünknek. Hozzátette, hogy a hátunkon való alvás azért is lehet ideális, mivel minimálisra csökkenti a különböző kicsavarodott pózok kockázatát, továbbá a túlzott dőlési szöget a medencénél, illetve a gerincnél. 

A szakértők szerint két pozíció segítségével optimalizálhatjuk az alvásunk minőségét

A szakértők szerint két pozíció segítségével optimalizálhatjuk az alvásunk minőségét (Fotó: Getty Images)

„Ha a térdünk, illetve a fenekünk alá egy párnát, esetleg habszivacsot támasztunk, a medence semleges helyzetben marad, így az ágyéki szakaszon található izmok ellazulnak” – mondta a lapnak. 

Hozzátette, hogy a párna mérete, illetve elhelyezkedése is fontos tényező lehet. A megfelelő párna kiválasztása létfontosságú, azonban a kényelmi tényező meglehetősen szubjektív. Ami kényelmes az egyik alvó számára, az nem biztos, hogy másnak is beválik, éppen ezért a megfelelő párna kiválasztásánál fontos szerepet tölt be az is, hogy melyik pozícióban alszunk a legtöbbet.

Azok számára, akik a hátukon alszanak, a legideálisabb a nyak természetes ívét támogató párna. Abban az esetben, ha gyakrabban alszol az oldaladon, fontos, hogy olyan párnát válassz, amely egyenesen tartja a nyakadat, hiszen ezáltal a gerinc sem fog deformálódni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top