nlc.hu
Egészség

Bécsben vetetik el magzatukat a magyar nők.

Egyre több magyar utazik abortuszra Ausztriába

Miközben itthon legális az abortusz, sokan mégis külföldön végeztetik el a műtétet.

A tragikus állapotú magyar egészségügy és a fideszes kormány packázásai miatt egyre több nő kényszerül az országhatáron kívüli terhességmegszakításra. Ma már tehát nem csak meddőségkezelési céllal választják a külföldi ellátást a magyar nők.

Bár jelenleg még a 12. hétig legális a műtéti abortusz

Magyarországon, a nőknek ezalatt két megbeszélésen kell kötelezően részt venniük a családvédelmi szolgálatoknál. Az első alkalommal tájékoztatják őket az egyéb lehetőségekről, például az örökbeadásról is, a második találkozó célja, hogy felvázolják előttük a műtét veszélyeit – írja a Euronews.

Abortusz mellett tüntetésen egy transzparens

 Fotó: Unsplash

Lebedi Réka, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint ezzel két probléma is van: „A családvédelmi szolgálatok egyrészt hihetetlenül elfoglaltak, ami oda vezethet, hogy a nők kifutnak az időből. Másrészt ügyfeleinktől tudjuk, hogy

ezeken a tanácsadásokon a hangnem is sokszor megalázó.”

Mivel Magyarországon jelenleg nincs olyan törvény, ami tiltaná az abortusz miatti külföldre utazást,  egyre több nő jelentkezik be osztrák klinikára emiatt – idézi az mfor.

Egy bécsi nőgyógyász szerint náluk hetente tíz-tizenöt magyar nőnél végeznek terhesség megszakítást. A szintén bécsi Woman & Health Klinikának  magyar nyelvű honlapja is van. Sokan nem csinálják végig a zaklatással felérő magyar rendszert, egyből az osztrák magánklinikákat választják. 

Az osztrák klinikákon az abortusz költsége utazás nélkül 500-600 euró.

Magyarországon jelenleg közel 120 euróba kerül a terhesség megszakítása.

A fideszes kormány több törvénymódosítással is korlátozza az abortuszhoz való hozzáférést Magyarországon. Az Alkotmányt 2012-ben módosították egy paragrafussal, amely szerint „a magzati életet a fogantatás pillanatától meg kell védeni”. Tavaly szeptemberben tovább korlátozták az abortuszhoz való jogot a „szívdobbanásos törvényszabályozással”.

A szívhang kötelező meghallgatása a nők rendkívüli módon való büntetése

mellett az orvos-beteg kapcsolatot is megmérgezheti. A Euronews adatai szerint a tavaly szeptember óta végrehajtott abortuszok száma helyenként akár 15 százalékkal is nőtt. A hosszú várólista miatt a nőknek több mint egy hónapot kell várniuk az abortuszra. Emiatt a magyar nők sokszor Ausztria felé veszik az irányt, és az orvosi abortusz mellett döntenek, amely nyugati szomszédunkban a 9. hétig legális. Magyarországon ez a gyakorlat 2012 óta illegális, csak a műtéti abortusz engedélyezett, annak ellenére, hogy országszerte zárnak be szülészeteket és hosszú a várakozási idő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top