nlc.hu
Egészség

Mégsem hatásos a kék fényt szűrő szemüveg

Teljesen hatástalanok a kékfény-szűrő, monitorokhoz használt szemüvegek?

Egy tanulmány szerint mégsem hatásos a kék fényt szűrő szemüveg. Sőt, jobban aludni sem fogunk a viselésétől.

A monitorok káros hatásai ellen kitalált, a kék fényt megszűrő szemüvegek nem feltétlenül csökkentik a számítógép-használat okozta szemfáradtságot, és az alvás minőségének, illetve a retina egészségének javítására gyakorolt hatásuk sem egyértelmű – állítja egy csütörtökön közzétett tanulmány a Washington Post szerint.

fotó: getty images

fotó: getty images

Úgy véljük, hogy a kékfény-szűrő szemüveg, ha egészséges felnőttekről van szó, nem alkalmas a számítógép-használattal járó szemfáradtság csökkentésére” – mondta Laura Downie, a kutatás vezető szerzője, a Melbourne-i Egyetem látástudományi docense.

A Cochrane Database of Systematic Reviews című szakfolyóiratban közzétett, 17 randomizált, kontrollált vizsgálatot tartalmazó áttekintés megerősíti azt, amit a szemész szakemberek már jó ideje mondanak a népszerű szemüvegekről.

„Valójában nincs bizonyíték arra, hogy a kék fényt blokkoló szemüvegek bármilyen egészségügyi vagy akár szemészeti előnnyel járnának” – erősítette meg a Washington Post riporterének Rahul Khurana, szemsebész, az Amerikai Szemészeti Akadémia szóvivője.

A szakértők szerint a kék fényt blokkoló lencsék népszerűsítésének hátterében inkább gyártói marketingfogások, mintsem valós tények állnak.

Rengeteg cég készít drága, kifejezetten számítógép használathoz készült szemüvegeket, sőt a legtöbb vényköteles szemüveghez is kérhetünk kékfény-szűrős lencsét – természetesen felár ellenében.

De mi is a kék fény és mi köze a szemfáradtsághoz?

A kék fény a látható fény spektrumának egy olyan része, amely viszonylag rövid hullámhosszú: az elektronikai eszközök mellett a napsugarakból is ér minket.

Egyes szemüveggyártó cégek azt állítják, hogy a képernyőink által kibocsátott kék fény szemfáradtságot, hosszútávon pedig betegségeket okoz, a szakértők szerint azonban nem így van.

 Az Amerikai Szemészeti Akadémia kiemelte, hogy a kék fény sejtkárosító hatását kimutató tanulmányokat csészében, állatokból nyert sejteken végezték. A kísérletek „nem utánozták az élő emberi szemet érő kék fénynek való kitettség természetes körülményeit, és nem a számítógépek képernyőiről származó kék fényt használták” – írták közleményben.

Az orvosok szerint szemfáradtság azért fordulhat elő, mert túl sokáig nézzük a képernyőt, nem a kék fény miatt.

Általában percenként tizenötször pislogunk, de ha valamire koncentrálunk, például egy képernyőre vagy számítógépre nézünk, a pislogási reflexünk lecsökken öt-hét alkalomra percenként, és ennek következtében a szemünk kiszárad.

Ennek tünetei közé tartozik a fáradt, égő vagy fájó szem, sőt a homályos látás is.

Az tanulmányban szereplő 17 vizsgálat közül háromban vizsgálták a kék fényt visszaverő lencséket és a szemfáradtságot. A közös kimeneti mérőszám a szubjektív vizuális fáradtság pontszáma volt. Mindhárom vizsgálat, összesen 166 résztvevővel, azt találta, hogy nincs jelentős különbség a vizuális fáradtság tekintetében a kék fényt szűrő lencsét viselők és a kék fényt nem szűrő lencsét viselők között.

És az alváshoz?

Az agyunknak van egy belső órája, az úgynevezett cirkadián ritmus, amely többek között az alvást is szabályozza. A fény és a sötétség befolyásolhatja ezt a ritmust; a rövid hullámhosszú fényt, például a kék fényt, a retina fényérzékelő sejtjei jobban elnyelik, így az van a legnagyobb hatással a biológiai órára. A fény elnyomja a melatonin nevű hormont is, amely a sötétség hatására termelődik.

Az erős fény, különösen a rövid hullámhosszú fény, például a készülékekből származó fény éjszaka összezavarhatja a biológiai órát, és megnehezítheti az elalvást vagy a mélyalvást.

fotó: getty images

fotó: getty images

A kék fényt szűrő lencsék lényege, hogy megakadályozzák, hogy a fény a szembe jusson, és kizökkentse a cirkadián ritmust; ez azonban klinikai vizsgálatokban nem bizonyítottan működik.

A mostani tanulmány hat darab, összesen 148 résztvevővel végzett vizsgálat eredményeit összesítette a kékfény-szűrő szemüvegek alvásminőségre gyakorolt hatásáról. Az eredmények ellentmondásosak voltak: három tanulmány jelentős javulást állapított meg az alvási pontszámokban, három másik pedig arról számolt be, hogy nem volt jelentős különbség a kékfény-szűrős és a kékfény-szűrő nélküli szemüvegek között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top